Juttusarjassa käsitellään Kantamon päivystyspuhelimessa kysyttyjä kysymyksiä. Vastaajina ovat Kantamon terapeutit, joilla on omakohtainen toipumiskokemus riippuvuudesta ja tuhansien potilaiden kokemus sen hoidosta.

Tuurijuoppous on alkoholismin muoto. Suomessa käytössä olevassa ICD-10 tautiluokituksessa diagnoosi on F10.26 alkoholiriippuvuus, jaksottainen käyttö (tuurijuoppous).

Tuurijuopppo voi olla pitkiäkin aikoja täysin ilman alkoholia. Mutta kun hän juo, seuraa usein useiden päivien juomaputki. 

Huom! Alkoholistin määritelmään ei kuulu ”vaatimuksena”, että juo päivittäin. On yleistä, että henkilö ei juo päivittäin eikä juomisesta seuraa tuurijuopon juomaputkea, mutta henkilö on täysverinen alkoholisti. Lue lisää alkoholismin tunnusmerkeistä täältä.

Ei koskaan tiedä, milloin juominen loppuu

Tuurijuopolla tarkoitetaan alkoholistia, jonka juominen on ns. periodista. Hän voi olla olla pitkiäkin aikoja täysin ilman alkoholia ja saattaa juoda vain kerran parissa kuukaudessa. Tai vain kesälomalla

Mutta kun tuurijuoppo alkaa juoda juo, koskaan ei tiedä milloin se loppuu. Kontrolli häviää, juomista tuntuu olevan mahdoton lopettaa ja seuraa useamman päivän juomaputki. 

Tyypillinen kuvaus pitkälle tuurijuoppoudesta on ihminen, joka juo kerran vuodessa: koko kesäloman. 

Tai ihminen, joka ei käytä lainkaan alkoholia. Mutta kun hän joskus lähtee mökille viikonlopuksi, hän viettääkin siellä viikon putkeen mielettömässä humalassa, ei vastaa puhelimeen tai pidä kiinni sovituista menoista. 

Tai ihminen, joka on sopinut lähtevänsä saunailtaan ja tulevansa keskiyöhön mennessä kotiin. Mutta ei pääsekään yöksi kotiin, kun juominen meni pitkäksi.

Tai ihminen, joka lähtee viikonloppuna baariin, mutta ei pääsekään maanantaina töihin, kun juominen jatkui vielä sunnuntaina.

Juomaputkiin liittyy yleensä mieletöntä käytöstä ja rahankulutusta. 

Huolimatta ylilyönneistä tuurijuoppo ei opi virheistään. Oltuaan taas jonkin aikaperiodin juomatta hän ajattelee normaalitilan palanneen, hän juo uudestaan ja ylilyönnit toistuvat. 

Oikeasti juomattomuus on sinnittelyä

Tuurijuopolla on puhjennut riippuvuus. Se tarkoittaa, että aivoissa on tapahtunut peruuttamattomia muutoksia ja juomahimosta on tullut pakonomaista. Vaikka tuurijuoppo ei juo päivittäin, alkoholi omalla tavallaan pyörittää mieltä taustalla.

Siksi tuurijuopon elämänlaatu ei selvinä aikoina ole normaali. Henkilö voi olla kuivahumalainen ja vähintäänkin kireä. Vaikka hän väittää, että ei edes halua juoda, hän alitajuntaisesti syyttää juomattomuudestaan muita.

Mikä tahansa juomattomuuden sykli onkin, lopulta juominen jatkuu ja ylilyönnit toistuvat. 

Juomattomuudella puolustellaan juomista

Vaikka tuurijuopon juominen johtaa ongelmiin ja ylilyönteihin, hän lupaa aina parantaa tapansa jatkossa. Koskaan hän ei myönnä, että juominen olisi ongelma. Todisteena on aina se, että ”voin olla juomatta jos haluan”. Pitkänkin ajan. 

Juomattomuuden taustalla ei kuitenkaan ole se, ettei ihminen kokisi tarvetta juoda. Vaan hän oikeuttaa juomattomuudella tulevaa juomistaan. Koska jos ei ole juonut esim. kahteen kuukauteen, ei mukamas voi olla alkoholisti ja voi siksi taas juoda. 

On tärkeää sisäistää, että edes vuoden juomaton jakso ei käännä kelloa riippuvaisen aivoissa. Ilman ammattiapua, riippuvuus pitää huolen, että lopulta tuurijuoppo juo ja ylilyönnit toistuvat. 

Lähestyvän juomaputken voi tunnistaa, muttei estää

Läheiset usein tunnistavat lähestyvän juomaputken, koska alkoholistin käyttäytyminen muuttuu ja kiristyy. Usein pienikin vastoinkäyminen katkaisee kamelin selän, esimerkiksi tekemällä tehty riita puolison kanssa. Ja juominen alkaa. Tämän vuoksi läheiset kulkevat varpaillaan, etteivät vahingossakaan ärsyttäisi kireää alkoholistia.

Läheinen ei kuitenkaan voi estää tuurijuopon juomaputkea. Vaikka olisi kuinka mielin kielin, alkoholisti löytää syyn, millä oikeuttaa juomisensa.

Läheisellä erityisen vaikeaa

Tuurijuopon läheisellä on erityisen vaikeaa. On vaikea puuttua juomiseen, kun toinen on pitkiä aikoja juomatta. 

Ylilyönneistä ja seurauksista valittaminen on epärakentavaa, kun toinen kuittaa sen yksittäisenä tapauksena, pahoittelee ja väittää ettei ole alkoholisti kun juo niin harvoin.

Kuivahumalaisuutta on vaikea tunnistaa ja siihen on vaikea puuttua. Kuitenkin tuurijuoppo voi olla selvinkin päin painajasmainen kumppani.

Voi tulla tunne, että kun toinen ei juo ja hoitaa näennäisesti tehtävänsä, että ei saisi valittaa ja että itse on kohtuuton.

Tilanne kuormittaa läheistä ja voi pitkittyessään johtaa psyykkisiin ongelmiin. Valitettavasti tuurijuoppo tulee usein hoitoon, kun kotona on ollut ongelmia jo vuosikausia. Tai ei koskaan.

Juomahimosta voi päästä eroon

Tuurijuoppo on alkoholisti siinä missä muutkin alkoholistit. Yleensä alkoholisti tarvitsee ammattiapua toipuakseen sairaudestaan. 

Kun tuurijuoppo pääsee hoitoon, hän pääsee eroon pakonomaisesta tarpeesta juoda joskus tulevaisuudessa. Siten juomattomuus ei enää ole hänelle uroteko. 

Tällöin ihminen alkaa kokea ennennäkemättömän laadukasta elämää. Hoidossa ihminen myös havahtuu siihen, miten onnetonta tuurijuopon elämä on ollut. Niin selvin päin kuin humalassa töppäillen. Silloin hän enää koskaan halua siihen takaisin.

Parhaimman avun omaan tai läheisesi tilanteesen saat soittamalla ilmaiseen päivystysnumeroomme. Soittaa voi nimettömästi ja luottamuksellisesti, joka päivä iltaan asti, numeroon 09 3611 9880.

Lue lisää Minnesota-hoidosta