Ota yhteyttä:  09-3611 9880
Takaisin

Kenen päihteidenkäytöstä olet huolestunut?

OmastaLäheiseni

Apua omaan päihteidenkäyttöön

Kantamo tarjoaa vertaistuellista Minnesota-hoitoa alkoholisteille, muille päihderiippuvaisille sekä peliriippuvaisille. Hoidon päätarkoituksena on saada riippuvainen ymmärtämään oma sairautensa ja sen kielteiset seuraukset. Tämän myötä syntyy aito halu elää päihteetöntä elämää.

Varaa ilmainen puhelinaikaTutustu Minnesota-malliseen hoitoomme

Apua läheisen päihde- tai peliriippuvuuteen

Päihderiippuvuus tai peliriippuvuus ovat koko perheen sairauksia. Ne vaikuttavat voimakkaasti sinuun riippuvaisen läheisenä. Siksi meillä Kantamossa autetaan koko perhettä, ei vain riippuvaista.

Varaa ilmainen puhelinaikaLue läheisen tietopaketti"Vältä näitä virheitä alkoholistin kanssa" blogikirjoitus

Varaa ilmainen puhelinaika

Soitamme sinulle ja voimme keskustella tilanteestasi rauhassa. Palvelu on täysin ilmainen eikä sido sinua mihinkään.

Katkaisuhoidosta apua päihdekierteen pysäyttämiseen

Kauttamme pääset heti laadukkaaseen katko/vieroitushoitoon, jossa alkoholi, lääkkeet tai huumeet ajetaan hallitusti ja turvallisesti alas. Vieroitushoidossa kunnostasi huolehtivat yhteistyökumppanimme Lahden vieroitushoitoyksikön kokeneet terveydenhuollon ammattilaiset.

Katso katkaisuhoidon hinta hinnasto-sivulta

On mahdollisuus saada kunnan maksusitoumus katko/vieroitushoito-osuudelle. Autamme selvityksessä. Soita ja kysy lisää.

Päihdeongelman selättäminen ei ole koskaan helppoa, eikä siihen urakkaan yksikään ihminen pysty kokonaan yksin. Läheisten tuki on ensiarvoisen tärkeää, mutta toisinaan alkoholin tai huumeiden houkutukset käyvät liian suuriksi kotioloissa tai stressaavan arjen keskellä. Tästä syystä katkaisuhoito on tehokas ja toimiva keino katkaista päihdekierre, turvallisessa ympäristössä.

Hoitojakson aikana päihdetyöhön erikoistunut hoitohenkilökunta pitää huolen, että alkoholista tai huumeista vieroittuminen on mahdollisimman riskitöntä. Kun päihdyttävien aineiden käyttäminen lopetetaan, se voi aiheuttaa rajujakin fyysisiä vieroitusoireita, jotka voivat pahimmillaan olla hengenvaarallisia. Katkaisuhoito on paras vaihtoehto päihdekierteen pysäyttämiseksi niin päihdeongelmaisen turvallisuuden kuin hänen läheistenkin kannalta.

Katkaisuhoidon jälkeen hoito voi jatkua Kantamon minnesota-mallisessa hoidossa, jossa keskitytään psykologisesta riippuvuudesta toipumimseen. Myös kuntoutujien lähipiiri saa tarvittaessa tukea.

Lue lisää Minnesota-hoidosta

Ohjeita läheisille

- Et ole yksin

- Älä syytä itseäsi

- Riippuvuus ei parane sopimuksella juomattomuudesta tai päihteettömyydestä

- Muista oma jaksaminen

- Asioista ei tarvitse selvitä yksin

- Hae apua itsellesi ja päihderiippuvaiselle

- Jokaisella on oikeus hyvään elämään, sinullakin

Mitä päihderiippuvuus on?

Päihderiippuvaiset voivat tuntea suurta häpeää ja epäonnistumisen tunnetta omasta elämäntilanteestaan. Itsensä tai alkoholismista kärsivän läheisen syyllistäminen on kuitenkin väärin, sillä päihderiippuvuus on sairaus, ei tieten tahtoen valittu elämäntyyli, josta voi irtaantua koska vain halutessaan. Päihdeongelmaiset alkoholin tai huumausaineiden käyttäjät kokevat suurta, pakonomaista käyttöhimoa päihteitä kohtaan, mikä useimmiten johtaa vakaviin sosiaalisiin ja taloudellisiin ongelmiin.

Maailman terveysjärjestö WHO luokittelee päihderiippuvaisuudet ja niistä johtuvat erinäiset terveysongelmat tautiluokitukseen "F10–F19: Lääkkeiden ja päihteiden aiheuttamat elimelliset aivo-oireyhtymät ja käyttäytymisen häiriöt". Matka kohti elämän mittaista raittiutta alkaa, kun päihdeongelmasta kärsivä itse tunnistaa oman ongelmansa ja avuntarpeensa sekä ymmärtää, että toisin kuin flunssa tai vatsatauti, tämä sairaus ei parane viikon mittaisella vuodelevolla.

Aloite päihdekierteen pysäyttämiseksi kuitenkin harvoin lähtee päihderiippuvaiselta itseltään, joten läheisten aktiivinen tuki on erittäin tärkeää, jotta päihteiden käyttäjä saadaan vakuutettua vieroitushoidon tarpeestaan.

Kuinka päihderiippuvuus syntyy?

Huume- ja alkoholiriippuvuutta on tutkittu paljon. On selvää, että jokainen alkoholin, tai edes huumausaineiden käyttäjä ei täytä tautikuvauksen kriteerejä, mutta esimerkiksi kannabis, kokaiini ja opioidit synnyttävät riippuvuuden samalla tavoin kuin alkoholikin. Päihderiippuvuudella tarkoitetaan sitä, kun aineen tai aineiden pitkäaikainen ja säännöllinen käyttö on aiheuttanut aivokemiallisia ja psykososiaalisia muutoksia käyttäjässä. Tällöin henkilö kokee usein tarvitsevansa päihteitä selviytyäkseen arjesta ja pitääkseen "päänsä kasassa" vaikkapa työpäivän aikana. Mm. Opioidiriippuvuus voi aiheuttaa myös vakavia fyysisiä vieroitusoireita, kuten kuumeilua ja voimakkaita kipuja.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että geeniperimä ja ympäristötekijät vaikuttavat ihmisen alttiuteen sairastua päihderiippuvuuteen. Lääketieteellistä selitystä ei ole löydetty sille, miksi toiset ovat alttiimpia koukuttumaan päihteille kuin toiset, mutta tilastojen mukaan miehet kärsivät päihderiippuvuudesta naisia enemmän. Lisäksi jotkut mielenterveyshäiriöt saattavat altistaa päihteiden liikakäytölle ja alkoholismille.

Lue lisää alkoholismista Lue lisää huumeriippuvuudesta

Katkaisuhoito ei ole rangaistus, vaan parannuskeino

Jotkut päihderiippuvaiset onnistuvat vieroituksessa omin keinoin. Tupakka on yksi eniten riippuvaisuutta aiheuttava päihde, mutta nikotiinista eroon pääsemiseen löytyy useita erilaisia keinoja ja valmisteita, joita voi löytää ihan lähikaupan tiskiltäkin. Myös alkoholikierteen pysäyttämiseksi on olemassa erilaisia valmisteita, mutta useimmissa tapauksissa on turvallisinta ja päihderiippuvaiselle parasta katkaista päihderiippuvuus ammattilaisten hoidossa.

Katkaisuhoito on tehokas tapa pysäyttää päihdekierre. "Katkolle" meneminen on käytännössä vieroitushoitoa, joka toteutetaan turvallisessa, suljetussa ympäristössä ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä tai arjen paineita. Päihderiippuvaiset usein ajattelevat, että katkaisuhoito on kuin vankilatuomio, mutta jälkikäteen moni vieroitusjakson läpikäynyt on todennut katkaisuhoidon olleen tärkeä ensiaskel kohti pysyvää raittiutta.

On kuitenkin totta, että katkaisuhoidon aikana päihderiippuvuudesta toipuvalla on rajoitetumpi kosketuspinta ulkomaailmaan. Näin toimitaan paitsi siksi, että henkilön kaikki henkiset voimavarat saadaan ohjattua täysillä toipumiseen, myös siksi, että potilasturva saadaan mahdollisimman hyvin taattua – katkaisuhoitoon menemistään harva kun haluaa some-tileillään mainostaa. Puhelimen ja kannettavan tietokoneen voi kuitenkin ottaa mukaansa hoitojaksolle, niitä saa käyttää erikseen sovittuina aikoina.

Ammattitaitoisen ja hienovaraisen henkilökunnan valvovan silmän alla ei myöskään pääse hankkimaan lisää päihteitä ja näin ollen vaarantamaan paranemisprosessia.

Inhimillinen, mutta tehokas päihdevieroitus

Kun katkaisuhoito Lahden vieroitushoitoyksikössä alkaa, jokaiselle toipujalle tehdään räätälöity vieroitussuunnitelma. Onnistunut, tuloksia aikaansaava hoitojakso pitää sisällään lepoa, lääkehoitoa, huolenpitoa ja terveellistä ravintoa. Tärkeintä on katkaista kemiallinen riippuvuus.

Hoitoon saapuvan ei tarvitse huolehtia muusta kuin siitä, että hänellä on mukanaan vaihtovaatteet, mahdolliset omat aikaisemmat lääkkeet, hygieniatarvikkeet ja sisäkengät. Ystävällinen henkilökunta huolehtii kaikesta muusta. Hoitojakson aikana majoitus tapahtuu pääosin kahden hengen huoneissa. Arvotavarat kannattaa suosiolla jättää kotiin, emmekä myöskään suosittele ottamaan katkaisuhoitoon suuria määriä käteistä rahaa.

Varsinaisen katkaisu- tai vieroitusjakson jälkeen kuntoutusta on mahdollista jatkaa Kantamossa.

Ota yhteyttä, me autamme.

Asiantuntijamme vastaavat luottamuksellisesti ja veloituksetta kaikkiin kysymyksiinne joka päivä aamusta iltaan. Neuvomme päihderiippuvaisia sekä läheisiä kaikissa riippuvuuteen ja hoitoon liittyvissä asioissa.

Soita 09-3611 9880

09 3611 9880 (pvm/mpm)

Lähetä Whatsapp-viesti

Whatsapp-numero 09 3611 9880

Lähetä sähköpostia

info@kantamo.fi

Hoitojakson jälkeen

Kannattaa muistaa, että katkaisuhoito ei suinkaan ole taikatemppu, jonka jälkeen kaikki ongelmat katoaisivat kuin itsestään. Vieroitushoitojakson jälkeen jatketaan päihdekuntoutuksella. Neljän viikon mittainen kuntoutus on lyhyt ajanjakso vuosia kestäneeseen päihteiden käyttöön verrattuna, joten riippuvuutensa selättäneellä on suurin vastuu omasta raittiudestaan katkaisuhoidon jälkeen. Katkaisuhoidon tarkoituksena onkin juuri luoda fysiologiset, sosiaaliset ja psykologiset edellytykset päihteettömään loppuelämään, mutta viime kädessä kaikki tiivistyy yhteen seikkaan: tahdonvoimaan.

Katkaisuhoidon aikana käydään läpi erilaisia keinoja, joilla päihteistä erossa pysytteleminen on arjessa helpompaa. Vieroitus ei siis suinkaan ole pelkkää korvaushoitolääkkeiden syömistä, sillä koulutetut ammattilaiset ymmärtävät, että päihderiippuvuus on kokonaisvaltainen sairaus, joka vaikuttaa elämän jokaiseen osa-alueeseen.

Katkaisujaksoa seuraavan kuntoutuksen jälkeenkään ei tarvitse ainoastaan omin voimin pysytellä erossa päihteistä, vaan pitkää polkua täyteen raittiuteen kannattaa kulkea yhdessä läheisten kanssa. Uusien harrastusten ja kaveripiirien hankkiminen tuo tervettä lisäsisältöä elämään, ja jo mahdollisesti rakoilleet perhesuhteet alkavat hiljalleen eheytymään.

"Ei mitään hätää, jos ei omat voimat riittäneet."

Raittiin elämäntyylin ylläpitäminen on joskus liian vaikeaa, ja toisinaan päihteiden houkutus käy liian suureksi. Katkaisuhoitoon saa tulla myös "retkahtamisen" jälkeenkin, eikä edes haittaa, vaikka hoitoon astuessaan olisi vielä huumausaineiden tai alkoholin vaikutuksen alaisena.

Tietoa kirjoittajasta

Mika Muukkonen on Kantamon johtava päihdeterapeutti. Mika on ollut töissä Kantamon päihdehoitokeskuksessa vuodesta 2018, jota ennen hän on ehtinyt kerätä kokemusta päihdeterapeuttina eri hoitolaitoksissa. Päihdetyö on Mikalle sydämen asia. Hän uskoo läheisten vaikutukseen ja keskustelevaan, ihmisläheiseen päihdetyöhön. Lue lisää.

Mika Muukkonen Kantamo

Mika Muukkonen

Johtava Päihdeterapeutti - Kantamo Oy

Jatkohoitopaikkakunnat

Kantamon jatkohoitoa tarjotaan yli 30 paikkakunnalla ympäri Suomea.
Lisäksi tarjolla on etäjatkoryhmiä, johon voi osallistua mistä päin maailmaa tahansa.

Lue lisää jatkohoidosta

Kantamo mediassa: