Juttusarjassa käsitellään Kantamon päivystyspuhelimessa yleisimmin kysyttyjä asioita. Vastaajina ovat Kantamon päihde- ja läheisterapeutit, joilla on omakohtainen toipumiskokemus riippuvuudesta ja tuhansien potilaiden kokemus sen tehokkaasta hoidosta.

Tekstissä puhutaan alkoholismista, mikä pätee myös huume- ja lääkeriippuvuuteen. Läheinen voi olla parisuhdekumppani, mutta myös muu läheinen, kuten lapsi tai vanhempi.  

Niin julmalta kuin se kuulostaakin, läheinen voi osaltaan olla mahdollistamassa alkoholistin juomisen jatkumista. Vastuu juomisesta on tietysti aina yksin juojalla. Mutta läheinen voi tajuamattaan toimia vastoin omaa ja alkoholistin parasta. Mahdollistamisen seurauksena alkoholisti ei koskaan joudu kantamaan vastuuta teoistaan, ja juominen jatkuu. 

Tässä yleisiä alkoholistin läheisen toimintamalleja, mitä välttää:

Määritä rajasi

Kaikilla on oikeus itse päättää, minkälainen käytös ja alkoholinkäyttö on suhteessa hyväksyttävää. Asiasta pitäisi pystyä keskustelemaan. 

Yksi alkoholismin määritelmistä on, että ”juominen jatkuu kiistattomista haitoista huolimatta”. Tällainen haitta on jo se, että läheinen pahoittaa mielensä toisen juomisesta ja kertoo siitä hänelle. Jos juominen ei ole pakonomaista, ei pitäisi olla ongelma vähentää tai lopettaa juomista, jos itselle tärkeä ihminen sitä toivoo. On alkoholistien kehittämä ajatus, että maailma olisi täynnä kumppaneita, jotka vain ilkeyttään valittavat toisen juomisesta.

Älä anna rajojen luisua

Alkoholisti on mestari hivuttamaan rajoja ja muuttamaan epänormaalin normaaliksi. Ajan saatossa ollaan tilanteessa, jossa alkoholisti ja läheinenkin salailevat muilta yhteistä todellisuuttaan. Jos ulkopuoliset näkevät välähdyksenkin ”uudesta normaalista”, he pitävät tilannetta mielipuolisena eivätkä voi ymmärtää, miten läheinen sallii moista.

”Mikset ole lähtenyt?”, kysytään läheiseltä usein. Se johtuu siitä, että rajat luisuvat hitaasti. Kukaan ei aamulla herätessään huomaa olevansa suhteessa täysverisen juopon kanssa. Jos huomaisi, kaikki lähtisivät.

Toinen iso syy rajojen luisumiseen on, että jos läheinen pitäisi kiinni rajoistaan, hän joutuisi tekemään ongelmalle jotain: ajautuisi konfliktiin alkoholistin kanssa, pitäisi etsiä hoitoa, ehkä lähteä suhteesta. 

Tietopaketti läheisille

Älä lykkää muutosta

Muutos on tunnetusti vaikeaa. Ihminen on mukavuudenhaluinen. Helpompaa kuin tehdä ongelmalle jotain, on ajatella, että kyllä kaikki muuttuu hyväksi. Siksi läheinen uskoo alkoholistin tekosyitä, keksii niitä itse ja harhautuu lupauksista ja hyvittelyistä.

Älä keskity vääriin asioihin

Mitkä ovat ns. vääriä asioita? Kaikki, mitkä liittyvät muuhun kuin juomiseen. Muista, että alkoholistin puheet vaativat toimiakseen läheisen, joka uskoo niihin.

Hyvittely: Kaiken sen huonon kohtelun jälkeen, mitä läheinen on saanut sietää, alkoholistin hyvittelyt tuntuvat uskomattoman hyvältä. On uskomatonta, kuinka hyvä alkoholisti on suustaan, kun on tarve hyvitellä. Motiivina ei tällöin ole vaikkapa rakkaus tai halu työstää suhdetta. Motiivina on juomisen jatkuminen. Mikään ei ole alkoholistille sitä tärkeämpää. 

Tekosyyt: Töissä on stressaavaa. Ruuhkavuodet painavat, pitäähän välillä voida nollata. Toisella on kyllä ollut vaikea lapsuus, onkohan hän masentunut? Pitäähän minun auttaa terapeutin löytämisessä. Onko vika minussa, olenko huono kumppani? Lomalla helpottaa, kun on enemmän yhteistä aikaa. Alkoholisti löytää syyn ongelmiin aina muusta kuin alkoholista ja läheinen uskoo.

Lupaukset: Läheinen haluaa aina uskoa parasta. Minun takiani hän muuttaa käytöstään. Tämä kerta oli viimeinen. Muista, että alkoholisti voi olla juomatta pitkiäkin aikoja. Se vain ei paranna hänen elämänlaatuaan eikä ratkaise ongelmia. Ja lopulta juominen aina jatkuu, eikä normaali vai kohtuukäyttö käyttö onnistu.

Riippuvuus on sairaus. Se ei poistu yhteisellä sopimuksella, lupauksella tai ”hyvällä keskustelulla”. Läheinen menee näihin halpoihin toistamiseen. Vaikka aikaisemminkaan muutosta ei ole tapahtunut. Vaikka sairasta vuoristorataa on jatkunut jo vaikka kuinka pitkään. 

Mieti: Isossa kuvassa, ovatko asiat parantuneet vai toistuneet? On fakta, että useimmat eivät toivu riippuvuudesta ilman ammatillista apua eli hoitoa.

Valitse kolmesta vaihtoehdosta

Kun tilanteeseen vaikuttaa vielä häpeä, läheinen ajautuu ylläpitämään kulisseja ja salailemaan alkoholistin käytöstä muilta. Läheinen suuttuu, jos ulkopuolinen kiinnittää huomiota alkoholistin käytökseen. Läheisestä tulee täydellinen rikostoveri. 

Läheisellä on lopulta vain kolme vaihtoehtoa. 

  1. Jatka alkoholistin kanssa kitumista. Mikään ei isossa kuvassa tule muuttumaan. 
  2. Yritä saada alkoholisti hoitoon.
  3. Lähde suhteesta.

Sinä et ole vastuussa muiden toiminnasta. Mutta vastaat omasta elämästäsi.

Laadukkaimman avun juuri omaan tilanteeseesi saat soittamalla ilmaiseen päivystysnumeroomme. Soittaa voi nimettömästi ja luottamuksellisesti, joka päivä iltaan asti, numeroon 09 3611 9880.

Lue lisää Minnesota-hoidosta