Minnesota-hoitomallilla eroon päihteistä
Kantamo tarjoaa vertaistuellista Minnesota-hoitoa alkoholisteille ja muille päihderiippuvaisille. Hoidon päätarkoituksena on saada alkoholisti ymmärtämään oma sairautensa ja sen kielteiset seuraukset. Tämän myötä syntyy aito halu elää päihteetöntä elämää.
Sairaus ei ole kenenkään syytä ja siitä voi toipua. Läheiset ovat keskeinen osa hoitoa ja heille järjestetään hoidon aikana maksuton läheisviikonloppu.
Meille hoitoon tullakseen alkoholistin tai päihderiippuvaisen ei tarvitse olla itse motivoitunut raitistumaan. Kunhan hoitoon tuleva on suostuvainen tulemaan Kantamoon, se riittää. Minnesota-hoidon tehtävänä on löytää riippuvaisen sisäinen motivaatio raitistumiselle.
Kantamon tarjoama Minnesota-hoito on päihdehoitomenetelmä, joka on syntynyt Yhdysvalloissa Minnesotan osavaltiossa. Hoitomallia käytetään useissa maissa pääasiallisena menetelmänä hoitaa päihderiippuvuutta sen hyvien hoitotulosten myötä.
Kantamon Minnesota-hoito sisältää
- Perushoito 28-35 vrk täysihoidolla
- 200 tuntia ohjattua terapiaa
- Läheisviikonloppu läheisille
- Ilmainen 11 kuukautta kestävä jatkohoito
- Vierailut ja lisäviikko hoitokeskuksessamme perushoidon jälkeen
1. Perushoitojakso
- 28-35 vrk hoitokeskuksessa, terapiaa 8-17 ja iltaisin 20-21
- Alussa lääkärintarkastus
- Ryhmäterapiaa, terapeuteilla oma toipumiskokemus
- Alkoholisti ymmärtää juomisensa todellisuuden
- Raitistuminen
2. Läheisviikonloppu
- Perushoidon kolmas tai neljäs viikonloppu
- Kaikki päihderiippuvaisen läheiset kutsutaan
- Läheiset saavat ymmärryksen koko perheen sairaudesta
- Läheiskohtaamiset
3. Jatkohoito
- Kerran viikossa 11 kuukauden ajan
- Jatkohoitopaikkakunnat ympäri Suomea
- Raittiin elämän opettelu päihderiippuvaiselle ja läheisviikonloppuun osallistuneille läheisille
4. Lisäviikko
- Hoidon käynyt potilas on tervetullut hoitolaitokseen ennen ensimmäistä annosta päihdettä
Perushoitojakso
Minnesota-malliselle hoidolle on tyypillistä lyhyt, 28-35 päivää kestävä perushoitojakso. Hoitoaikaa voidaan pidentää potilaan tarpeiden mukaan. Jo perushoidon aikana potilas saa ymmärryksen päihderiippuvuudesta sairautena ja ymmärtää, millaisia seurauksia sillä on ollut elämän eri osa-alueilla (perhe, sosiaaliset suhteet, tunne-elämä, eettisyys, fyysinen terveys, talous, laillisuus, seksuaalisuus).
Perushoidossa potilas oppii olemaan rehellinen itseään ja muita kohtaan, sekä kehittämään omaa arvomaailmaansa ja uutta elämäntapaa. Hoito perustuu rehellisyyteen, henkilökohtaiseen vastuunottamiseen sekä siihen, että potilas ottaa toiset huomioon. Päihderiippuvuuteen liittyvä kielto murretaan. Perushoito alkaa lääkärintarkastuksella, jossa lääkäri toteaa hoidon tarpeen, varmistaa potilaan soveltuvuudesta hoitoon, huolehtii mahdollisten PKV-lääkkeiden alasajosta ja kirjoittaa sairausloman.
Hoidossa potilas osallistuu ryhmäterapiaan, jossa hän ymmärtää, ettei hänen tilansa ole ainutlaatuinen. Kuunnellessaan toisten potilaiden elämänkertoja hän pystyy tutkiskelemaan omaa elämäänsä. Potilas kertoo hoidon edetessä ryhmässä yksityis- kohtaisen elämänkerran, jossa keskitytään päihderiippuvuuden etenemiseen ja vaikutukseen elämässä. Lisäksi käytön seuraukset eri elämän osa-alueilla käydään yksityiskohtaisesti läpi.
Perushoitojakso ei myöskään saa olla liian pitkä, koska muuten potilas tulisi riippuvaiseksi terapeutistaan tai hoitokeskuksesta. Perushoito on intensiivinen, perusteellinen ja nopea.
Lyhyesti sanottuna perushoidossa raitistutaan ja jatkohoidon aikana opetellaan elämään raittiina.
TakaisinVaraa ilmainen puhelinaika
Oletko päihde- tai peliriippuvaisen läheinen tai kärsitkö itse riippuvuudesta? Varaa tästä puhelinaika niin voimme keskustella tilanteestasi. Puhelu on täysin ilmainen eikä sido sinua mihinkään.
Läheisviikonloppu
Läheiset kuuluvat Kantamon Minnesota-hoitomalliin olennaisesti. Hoidon kolmantena tai neljäntenä viikonloppuna järjestetään läheisviikonloppu. Kutsu viikonloppuun lähtee läheisimmille perheenjäsenille, sukulaisille ja ystäville, joita potilaan päihteiden käyttö on koskettanut.
Viikonlopun aikana läheiset pääsevät kertomaan, miltä potilaan päihteiden käyttö on tuntunut ja he saavat selvyyden päihderiippuvuudesta sairautena. Läheinen kuulee viikonlopun aikana sairastuneen suusta, miltä päihteidenkäyttö on tuntunut hänestä itsestään ja mitä hän odottaa raittiilta tulevaisuudelta.
Läheisterapeutin johdolla viikonlopun aikana pääsee purkamaan omia tuntojaan ja suunnittelemaan omaa toipumistaan.
Hoitoon tuleminen
Kantamo on tehnyt päihderiippuvaisten pääsyn Minnesota-hoitoon mahdollisimman helpoksi. Hoidon aloituksesta tulee aina sopia puhelimitse, mutta hoitoon pääsee lähes aina jo samana päivänä.
Tarjoamme identtistä Minnesota-mallista hoitoa kummassakin hoitolaitoksessamme, Kantamo Fenixissä (ent. Fenix-klinikat) sekä Kantamo Kärkölässä.
Minnesota-hoitomallin hoitoon kuuluu perushoidon (28-35 vrk) lisäksi läheisviikonloppu läheisille, 11 kuukautta kestävä avohoidossa tapahtuva jatkohoito ja tarvittaessa myös lisäviikko.
Hoitoon voi kirjautua joka päivä kello 08.00-21.00 välisenä aikana.
Hoidon hinta 6900 euroa tai esim. 148,74 € / kk 60 kk (läheisen maksaessa, Santander) tai 187,77 € / kk 48 kk (potilaan maksaessa, Resurs Bank). Katso lisää rahoitusvaihtoehdosta tai soita 09-3611 9880.
Kantamolla on ympärivuorokautisen laitoskuntoutuksen toimilupa ja kuuluu Kelan hyväksymiin päihdekuntoutuslaitoksiin.
Minnesota-mallisen hoidon historia
Minnesota-mallinen päihdehoito kehittyi Yhdysvaltain Minnesotan päihdehoitokeskuksissa 1950-luvulla. Minnesota-mallinen päihdehoito keskittyi alusta asti Anonyymien Alkoholistien 12 askeleen ohjelmaan, jota sovelletaan Minnesota-hoitoon yhä nykypäivänäkin.
Minnesota-hoito teki pikkuhiljaa päihdehoitoon hakeutumisesta helpompaa riippuvaiselle, sillä se oli ensimmäisiä inhimillisiä ja potilaan tarpeet huomioon ottavia hoitomalleja maailmassa.
Minnesota-hoito kasvatti nopeasti suosiotaan, sillä se edusti täysin uudenlaista tapaa hoitaa alkoholismia ja päihderiippuvuuksia. Häpeä ja syyllistäminen kitkettiin hoidosta pois, jotta kynnys hakea apua madaltuisi ja potilailla olisi aidosti inhimillinen, välittävä ja terapeuttinen kokemus päihdehoidossa.
Minnesota-hoidon keskeiset periaatteet
Perusajatuksena Minnesota-mallisessa hoidossa on alkoholismin ja päihderiippuvuuden perinnöllisyys ja jatkuva sairastaminen elämässä. Ainoana keinona taistelussa riippuvuutta vastaan on pidättäytyä 100 %:sti päihteiden käytöstä. Perusperiaatteet Minnesota-hoidossa on:
- Päihderiippuvuus on sairaus.
- Raitistuneet päihderiippuvaiset ovat luoneet omien kokemustensa pohjalta tehokkaimman käytössä olevan toipumisohjelman.
- Toipuneet päihderiippuvaiset ja heidän läheisensä, joilla myös muut työn vaatimat edellytykset täyttyvät, sopivat parhaiten Minnesota-malliseen hoitotyöhön.
- Koska päihderiippuvuuden seuraukset ulottuvat kaikille elämän osa-alueille, sen hoidossa täytyy olla kokonaisvaltainen ihmiskäsitys.
- Hoidossa olevaa alkoholistia nimitetään potilaaksi, ei asiakkaaksi.
- Hoidollinen ympäristö on tärkeä. Hoitolaitos sijaitsee rauhallisella paikalla, jossa on mahdollista keskittyä oman itsensä hoitamiseen. Potilasta kohdellaan kunnioittaen ja hoitoilmapiiri on avoin, rehellinen, rakastava ja turvallinen.
Kantamo kunnioittaa Minnesota-hoidossaan hoitomallin alkuperäisiä periaatteita ja ideologiaa. Päihdetyön ammattilaiset pitävät parasta mahdollista huolta potilaista, ja hoitomalli on hyvin ihmisläheinen.
Iso osa Minnesota-mallisesta hoidosta keskittyy terapiaan ja päihderiippuvaisen sisäisten puolustusjärjestelmien ja kieltomekanismien purkamiseen. Tie raittiuteen alkaa todellisuuden kohtaamisella, turvallisessa ja lämpimässä ympäristössä.
Lue lisää alkoholismista