Alkoholismi - hoito, oireet, merkit ja käytön lopettaminen
Alkoholismi on sana, joka herättää usein häpeällisiä ja sosiaalisesti leimaavia mielikuvia.
Todellisuus kuitenkin on, että kyseessä on sairaus, johon voi sairastua riippumatta sukupuolesta, ammattiryhmästä, koulutustasosta, taloudellisesta tuloluokasta, iästä tai vakaumuksesta. Noin 10% kaikista alkoholia käyttävistä sairastuu jossakin elämänsä vaiheessa päihderiippuvuuteen.
”Alkoholismi on alkuperäinen, krooninen ja parantumaton kuolemaan johtava sairaus, jolle on luonteenomaista kontrollikyvyn menetys.”
– Amerikan lääkäriliitto
”Alkoholismi on primäärinen ja krooninen sairaus, jonka kehitykseen ja oireisiin vaikuttavat geneettiset, psykososiaaliset ja ympäristölliset tekijät. Sairaus etenee usein asteittain ja johtaa kuolemaan. Siihen kuuluu luonteenomaisesti juomisen hallinnan menettäminen, ajatusten keskittyminen päihteeseen alkoholin haitallisista vaikutuksista huolimatta sekä häiriintynyt ajattelukyky, lähinnä tilan kieltäminen. Jokainen näistä oireista voi olla jatkuva tai ajoittainen.”
– Journal of the American Medical Association, 1992
On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että alkoholismista voi toipua.
Alkoholistilla on vaikeuksia hallita alkoholin käytön aloitusta, käyttömääriä ja lopettamista. Pitkässä juoksussa tämä johtaa yleensä ongelmiin itsestään huolehtimisessa, harrastuksissa, ihmissuhteissa, koulussa tai työpaikalla. Pitkään jatkuneeseen käyttöön liittyy usein myös aineen sietokyvyn kasvua ja vieroitusoireita.
Onko alkoholismi sairaus?
Alkoholismi sisältää kaikki ominaisuudet, mitä sairaudelta voi odottaa:
- Sillä on aiheuttaja
- Se on perinnöllistä
- Kehityskulku tunnetaan ja on ennustettavissa
- Etenee asteittain
- Pitkä hoitoaika
- Vähäinen tahdonalainen kontrolli
- Hoitamattomana lähes sadan prosentin kuolleisuus
- Tehokas hoitokeino on olemassa, ylikuolleisuus häviää lähes kokonaan oikealla hoidolla
- Fyysiset, sosiaaliset, psyykkiset ja käyttäytymiseen liittyvät komplikaatiot tunnetaan
- Kansanterveytemme suurin uhka (yleisin kuolinsyy sekä miehillä että naisilla, Tilastokeskus 2009)
- Kuormittaa sairaanhoitoa (ensiapu, katkaisuhoidot, psykiatrinen sairaanhoito)
- Aiheuttaa jopa joka toisen itsemurhan (lähde Duodecim)
- ICD10-tautiluokituksen mukainen hyväksytty diagnoosi
Suomen lääkäriseura Duodecim määrittelee päihderiippuvuuden krooniseksi ja uusiutuvaksi aivosairaudeksi. Päihderiippuvuus on maailman terveysjärjestön, WHO:n ja Suomessa käytössä olevan ICD-10 tautiluokituksen mukainen sairaus, jonka kriteereitä ovat:
• Esiintyy voimakas pakonomainen tarve käyttää päihteitä.
• Kyky hallita päihteen käytön aloitusta, määrää tai lopettamista on heikentynyt.
• Esiintyy vieroitusoireita päihteen käytön päättyessä tai vähentyessä.
• Sietokyky kasvaa.
• Päihteiden käyttö muodostuu elämän keskeiseksi asiaksi.
• Käyttö jatkuu huolimatta sen aiheuttamista kiistattomista haitoista, joista käyttäjä on tietoinen tai joista hänen voidaan olettaa olevan tietoinen.
Riippuvuus
Voidakseen ymmärtää alkoholismia, täytyy käsittää riippuvuus. Suurimmalla osalla esim. alkoholia käyttävillä ihmisillä ei synny riippuvuutta. He pystyvät määrittelemään koska ja kuinka paljon he juovat, eikä heidän päihteidenkäytöllään ole negatiivisia seurauksia niin kuin päihderiippuvaisella.
Alkoholismi on kemiallinen riippuvuus päihteeseen, jossa henkilön keskushermosto on muuttunut päihdettä vaativaksi. Tila on krooninen, eikä muutosta tapahdu, vaikka päihteitä ei käytettäisi. Yksikin annos päihdettä laukaisee päihdekierteen uudelleen.
Suomessa käytössä olevan ICD10-tautiluokituksen mukaisia tuntomerkkejä alkoholismin toteamiseksi ovat mm:
- Esiintyy voimakas tarve tai pakonomainen halu ottaa päihdettä.
- Kyky hallita päihteen käytön aloittamista, määrää tai lopettamista on heikentynyt.
- Esiintyy vieroitusoireita päihteen käytön päättyessä tai vähentyessä.
- Sietokyky kasvaa.
- Juominen muodostuu elämän keskeiseksi asiaksi.
- Juominen jatkuu huolimatta sen aiheuttamista kiistattomista haitoista, joista käyttäjä on tietoinen tai joista hänen voidaan olettaa olevan tietoinen.
Alkuun alkoholisti on voinut käyttää päihdettä mielihyvän kokemiseen. Sairauden edetessä mielihyvän kokeminen hiipuu ja päihteiden käytöllä paetaan päihteidenkäytön aiheuttamaa ahdistusta. Tämän mahdollistaa alkoholismiin vahvasti kuuluva oman tilan kieltäminen. Ihminen pakenee hetkellisesti päihteisiin pahaa oloaan, päihteiden käytön päätyttyä ahdistus palaa entistä voimakkaampana.
Riippuvuudella on sekä kemiallisia että tunneperäisiä ulottuvuuksia.
Kemiallista riippuvuutta voi kuvata yksinkertaisimmin siten, että päihderiippuvaisen keskushermosto on muuttunut normaalista päihdettä tarvitsevaksi. Nämä muutokset ovat kroonisia ja peruuttamattomia. Kun päihderiippuvainen ottaa yhdenkin annoksen päihdettä, keskushermosto alkaa vaatia sitä lisää. Tämän seurauksena alkoholisti menettää kyvyn hallita juomistaan.
Tunneperäinen riippuvuus puolestaan liittyy mielihyvän hakemiseen. Alkoholia käytetään siitä saatavan mielihyvän vuoksi. Myös alkoholisti on joskus kokenut mielihyvää juomisestaan. Sairauden edetessä juomisella kuitenkin päästään ainoastaan pakoon juomisen aiheuttamaa ahdistusta. Alkoholisti toivoo ja kuvittelee saavansa hyvää oloa juomisestaan, mutta todellisuudessa hän vain saa hetkellisen helpotuksen ahdistukseensa, joka tulee takaisin entistä voimakkaampana juomisen loputtua.
TakaisinVaraa ilmainen puhelinaika
Oletko päihde- tai peliriippuvaisen läheinen tai kärsitkö itse riippuvuudesta? Varaa tästä puhelinaika niin voimme keskustella tilanteestasi. Puhelu on täysin ilmainen eikä sido sinua mihinkään.
Perinnöllisyys: alkoholismi on periytyvä sairaus
Kukaan ei syntyessään ole alkoholisti. Päihderiippuvuuden puhkeamiseen tarvitaan aina päihteen, yleisimmin alkoholin käyttöä. Kuitenkin perinnöllisyydellä on huomattava rooli alkoholismin puhkeamisessa.
Alkoholismin perinnöllisyys on alue, jolla tehdään maailmanlaajuisesti ja Suomessa paljon tutkimustyötä. Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että perinnöllisyys määrittää alttiuden sairastua alkoholismiin.
Perinnöllisistä tekijöistä johtuen osalla ihmisistä muodostuu päihteeseen riippuvuus. Joillakin perinnöllinen alttius on vahva ja riippuvuus syntyy pian alkoholin käytön alettua. Joillakin riippuvuus syntyy vasta myöhemmin.
Kukaan ei sairastu alkoholismiin pelkästään juomalla. Alkoholistin juominen johtuu riippuvuudesta, jonka syntymiseen on tarvittu perinnöllinen alttius ja toisaalta alkoholin käyttö.
Ottaen huomioon alkoholismin perinnöllisen luonteen siihen sairastunutta ei tule syyllistää. Omia perintötekijöitään ei voi valita. Kukaan alkoholin käyttöä aloittava ihminen ei juo sairastuakseen päihderiippuvuuteen. Mitään sairautta, myöskään alkoholismia, ei voi valita osakseen. Osalle ihmisistä syntyy perinnöllisistä syistä kemiallinen riippuvuus, joka alkaa salakavalasti täyttää elämän eri osa-alueita. Henkilöt, joilla perinnöllistä alttiutta ei ole, voivat käyttää alkoholia läpi elämänsä sairastumatta riippuvuuteen.
Alkoholismi on aina koko perheen sairaus
Alkoholismi vaikuttaa hyvin kokonaisvaltaisesti henkilöön. Riippuvuudesta johtuvat ongelmat työelämässä ovat sairauden loppuvaiheen ilmiöitä, jotka tulevat esiin hyvin myöhään riippuvuuden synnyttyä.
Kuivahumala
Alkoholismi vaikuttaa henkilön käyttäytymiseen silloinkin, kun hän ei ole päihteiden vaikutuksen alainen. Samat epänormaalit käytöstavat säilyvät ja jopa voimistuvat, vaikka päihdettä ei ole käytetty. Pelkkä päihteenkäytön lopettaminen ei ratkaise koko perheen ongelmia, vaan alkoholistin on havahduttava näkemään tilansa kokonaisvaltaisesti. Samalla hän pyrkii muuttamaan käytöstään.
Alkoholismin raskaimmat vaikutukset kohdistuvat lähellä oleviin ihmisiin. Puoliso ja vanhemmat peittelevät ja selittelevät, jopa valehtelevat. Lapset voivat miettiä ”jos olisin kiltimpi tai parempi, niin isä/äiti ei enää käyttäisi päihteitä.” Päihdeperheessä kasvaneet kantavat usein selittämätöntä pahaa oloa läpi elämän. Päihderiippuvuus on aina koko perheen sairaus, vaikka päihderiippuvainen harvoin pystyy sen tunnistamaankaan.
Päihderiippuvuus vaikuttaa elämän kaikkiin osa-alueisiin ja siksi kokonaisvaltainen hoito, joka huomioi myös läheiset, on välttämätön.
Alkoholismi on aina koko perheen sairaus ja on siksi tärkeää, että koko perhe huomioidaan hoidossa.
Kieltäminen
Alkoholismiin kuuluu hyvin vahvasti kieltäminen. Riippuvuuteen sairastunut ei tunnista omaa tilaansa. Kieltäminen ei ole tahallista, vaan osa sairauden kuvaa. Kiellon murtuminen on erittäin tärkeää toipumisen kannalta. Läheisten rooli on usein hyvin suuri, kun päihderiippuvaista yritetään saada hoitoon. Neuvomme mielellämme, miten asioissa tulee edetä.
Motivaatio
Ihmisen motivaatiolla hoitoon tulohetkellä ei ole merkitystä hoidon lopputuloksen kannalta. Ulkoisia motivaatioita voivat olla esimerkiksi läheisten tai työnantajan vaatimukset. Laadukkaan päihdehoidon tehtävä on kääntää ulkoinen motivaatio sisäiseksi motivaatioksi.
Alkoholismi Suomessa
Suomalaiset käyttävät alkoholia vuodessa noin 10 litraa henkeä kohden. Luku on maailman kärkitasoa, ja toiseksi eniten Pohjoismaissa. Alkoholismin suureen esintyvyyteen Suomessa vaikuttaa paljon perinnöllisyys, sillä alkoholismi johtuu aina geeneistä sekä ympäristöstä. Alkoholismin yleisyyteen ei auta suomalainen juomakulttuuri, jossa humalanhakuinen juominen ei ole yleisesti paheksuttua, vaan jopa yleistä ja suotavaa. Alkoholin suurkuluttajat eli eniten juova kymmenys väestöstä kuluttaakin noin puolet kaikesta Suomessa juodusta alkoholista.
Alkoholin käytön lopettaminen Minnesota-hoidon avulla
Vaikka alkoholismi ja kuten muutkin päihderiippuvuudet ovat parantumattomia sairauksia, niitä voidaan hoitaa. Kantamo tarjoaa edistyksellistä Minnesota -hoitomallin päihdekuntoutusta alkoholisteille. Tarjoamme myös tukea riippuvaisten läheisille.
Minnesota-hoidon tulokset perustuvat siihen, että ihminen pystyy kohtaamaan oman tilansa rehellisesti turvallisessa ympäristössä ja alkaa muuttamaan omaa käyttäytymistään. Näin syntyvä aito raittius ei ole taistelua päihteitä vastaan, vaan vilpitön halu elää raittiina.
Kantamon tarjoama Minnesota-hoito antaa myös työkalut kohdata uusi raitis elämä, iloineen ja suruineen. Tarjoamme täysin samanlaista hoitokokonaisuutta kahdessa eri puolella Suomea sijaitsevassa hoitolaitoksessamme, Kantamo Fenixissä Ähtärissä (ent. Fenix-klinikat) sekä Kantamo Kärkölässä Etelä-Suomessa. Toipunut raitis päihderiippuvainen voi elää erittäin laadukasta ja miellyttävää elämää, jossa hän ja hänen läheisensä voivat hyvin.
Tutustu Minnesota-hoitoon
Soita 09-3611 9880