Suomessa vallalla olevan käsityksen mukaan tahto hoitoon menemiseen täytyy löytyä riippuvaiselta itseltään, muuten hoidosta ei ole hyötyä. Tämä ei ole totta. Todella monet Kantamon hoitoon kirjautuvista riippuvaisista tekevät sen läheistensä painostuksesta.

Kantamon tehtävänä on hoidon aikana sytyttää riippuvaisen oma motivaatio lähteä toipumaan. Mutta ensimmäinen askel on kuitenkin aina se, että hoitoon kirjaudutaan. Tämän maalin saavuttamiseksi ovat läheiselle kaikki keinot sallittuja, sillä helpolla riippuvainen ei hoitoon lähde.

Epämiellyttävä totuus

Hoitoon hakeutuminen on riippuvaiselle kova pala. Silloin tämän täytyy tunnustaa itselleen, että päihdeongelma on olemassa. Se ei ole helppoa sen jälkeen, kun juomista on piiloteltu ties kuinka pitkään.

Uskalluksen lisäksi riippuvaisen pitää myös nähdä, edes hetkellisesti, että ongelmat johtuvat alkoholista. Yksi alkoholismin ominaispiirteistä on nimittäin se, että ongelmien kuvitellaan johtuvan kaikesta muusta kuin juomisesta; että juominen on itse asiassa vain seurausta muiden toiminnasta, ja riippuvainen on oman elämänsä uhri.

Lue Minnesota-hoidosta

Tiukka linja

Jo pelkästään hoidosta keskusteleminen läheisen kanssa on haastavaa. Alkoholista puhuminen johtaa monesti riitaan, ja useimmiten läheisen sanat kaikuvat kuuroille korville. Me päihdekeskus Kantamolla ohjeistamme, että riippuvaiselle ei kannata puhua silloin, kun tämä on humalassa. Päinvastoin, keskustelu kannattaa käydä silloin, kun päihderiippuvainen on ”puolustuskyvytön” – eli krapulassa. Silloin läheisen sanat kuullaan ja ymmärretään, eikä jo valmiiksi surkeassa olotilassa ei ole voimia väittää vastaan.

Kun keskustelu on saatu avattua, läheisen tulee osata olla määrätietoinen, raakakin. Täytyy kertoa suoraan, että on väsynyt nykyiseen tilanteeseen, ja että jos muutosta ei tapahdu nyt, minä lähden. Läheisen täytyy myös olla valmis toteuttamaan ukaasinsa, tyhjät uhkaukset eivät auta. Yksin jääminen on myrkkyä riippuvaiselle, sillä läheisen lähteminen tarkoittaa yleensä myös juomisen mahdollistajan lähtemistä.

Toimi heti

Tärkeää on myös pystyä toimimaan oikeasti heti. Riippuvainen voi keskustelun päätteeksi luvata lähteä hoitoon, mutta alkoholistin lupaus ei paljoa paina. Jos tekojen kanssa odotellaan päivä tai viikko, krapula ja heikko hetki ehtivät hälvetä. Pian juominen alkaa taas ja sama sykli jatkuu.

Siispä kun riippuvaisen suusta on saatu ulos se lupaus muutoksesta, kannattaa puhelin kaivaa esiin saman tien. Kun hoitoon kirjautuminen saadaan sovittua puhelimitse, muuttuvat asiat paljon konkreettisemmiksi ja normaalisti tyhjiksi jäävät puheet saavat pohjaa.

Toivoa on

Siinä missä soitto päihdehoitokeskukseen antaa toivoa läheiselle, on se usein myös helpottava kokemus riippuvaiselle itselleen. Kun ihminen on heikoilla, kuten riippuvainen on krapulassa, hän on valmis ottamaan hoidon ja avun vastaan. Kun me Kantamolla saamme näitä puheluita, meillä on selkeä viesti riippuvaiselle.

Sinä et ole huono ja selkärangaton ihminen. Sinulla on sairaus. Meidän henkilökunnallamme on ollut tämä sama sairaus. Me tiedämme, miltä sinusta tuntuu. Mutta ennen kaikkea me tiedämme, miten siitä voi selvitä, ja me autamme myös sinua selviämään.

Kantamon viesti on ennen kaikkea lohdun ja toivon viesti, mikä tuo helpotusta jo ennen hoitoakin. Monet hoitoon tulleet ovat kertoneet, että se, mikä sai jäämään, oli lupaus siitä, että päihderiippuvuuden tuomista ongelmista saa puhua ilman häpeää ja syyllisyyttä, joka muuten on ollut koko ajan läsnä elämässä.

Ota asia puheeksi

Päihderiippuvuuteen on saatavissa apua. Avun saaminen edellyttää kuitenkin, että ongelmasta puhutaan, ja että joko riippuvainen tai läheinen löytää voiman muuttaa puheet teoiksi. Useimmiten viimeisen sysäyksen muutokseen antaa läheinen kertoessaan, että on saanut tarpeekseen.

Me Kantamolla neuvomme ja autamme löytämään oikeat keinot asiasta puhumiseen. Meidät tavoittaa luottamuksellisesti numerosta 09-36119880.

Lue Alkoholismista
Takaisin

Kenen riippuvuudesta olet huolestunut?

OmastaLäheiseni

Apua omaan riippuvuuteen

Kantamo tarjoaa vertaistuellista Minnesota-hoitoa alkoholisteille, muille päihderiippuvaisille sekä peliriippuvaisille. Hoidon päätarkoituksena on saada riippuvainen ymmärtämään oma sairautensa ja sen kielteiset seuraukset. Tämän myötä syntyy aito halu elää päihteetöntä elämää.

Varaa ilmainen puhelinaikaTutustu Minnesota-malliseen hoitoommeTutustu rahapeliriippuvuuteenTee alkoholiriippuvuustestiTee peliriippuvuustesti

Apua läheisen päihde- tai peliriippuvuuteen

Päihderiippuvuus tai peliriippuvuus ovat koko perheen sairauksia. Ne vaikuttavat voimakkaasti sinuun riippuvaisen läheisenä. Siksi meillä Kantamossa autetaan koko perhettä, ei vain riippuvaista.

Varaa ilmainen puhelinaika"Kuinka saada riippuvainen hoitoon" PDF-opas"Vältä näitä virheitä alkoholistin kanssa" blogikirjoitusTutustu rahapeliriippuvuuteen

Varaa ilmainen puhelinaika

Soitamme sinulle ja voimme keskustella tilanteestasi rauhassa. Puhelu on täysin ilmainen eikä sido sinua mihinkään.