Päihderiippuvuus ja alkoholismi työpaikalla

Päihderiippuvuus on sairaus, joka herättää usein voimakkaita tunteita, kuten häpeää, vihaa ja toivottomuuden tunnetta.

Päihderiippuvuuteen puuttuminen on esimiehelle hyvin haastava tilanne. Vaikka päihderiippuvuus on ilmeinen, sen puheeksi ottaminen aiheuttaa esimiehelle usein tarpeetonta ahdistusta, epävarmuutta ja jopa epäonnistumisen tunnetta.

Mikäli tilanteeseen ei puututa, asiat pitkittyvät ja pahenevat synnyttäen vaaratilanteita ja ylimääräisiä kustannuksia. Me Kantamossa autamme mielellämme päihdesuunnitelman tekemisessä sekä toteuttamisessa. Sivuiltamme löydät tietoa yleisesti päihderiippuvuudesta ja sen hoitamisesta. Alta löydät tietoa päihderiippuvuuteen työpaikalla. Voit ottaa meihin yhteyttä soittamalla 09 3611 9880 tai sähköpostitse info@kantamo.fi.

Yleisiä ohjeita

Päihderiippuvuuden ja alkoholismin ymmärtäminen sairautena auttaa tilanteessa

Työnantaja voi puuttua ainoastaan työpaikalla ja työaikana tapahtuviin asioihin

Varhaiseen tukemiseen kuuluu, että asioista puhutaan ajoissa

Älä kuitenkaan tee liian nopeita oletuksia päihderiippuvuudesta, sillä se voi johtaa ongelmatilanteisiin

Älä tee sopimusta juomattomuudesta. Päihderiippuvaisen on hoidettava sairauttaan, eivätkä siinä sopimukset auta

Päihderiippuvuuden aiheuttamat haasteet työpaikalla

Tänä päivänä työpaikoilla on usein päihdeohjelma sekä varhaisen tuen malli, joka antaa toimintamallit ja linjaukset päihderiippuvuuteen puuttumiselle. Hyvistä ohjeista huolimatta esimies voi kokea epätietoisuutta useista asioista, esimerkiksi siitä milloin asioihin voi puuttua, mitä varsinaisesti tapahtuu, kuka hoitaa asian siihen puuttumisen jälkeen ja niin edelleen. Tämä epävarmuus johtuu usein siitä, että päihderiippuvuutta sairautena ei tunneta ja siksi sen käsitteleminen tuntuu vaikealta. Me autamme mielellämme ymmärtämään, mistä on kyse ja tuemme asian käsittelyssä.

Päihderiippuvuutta ja alkoholismia esiintyy kaikissa yhteiskuntaluokissa ja kaikissa ammateissa. Ulkoiset tekijät, kuten työ tai esimies eivät voi vaikuttaa sairauden puhkeamiseen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan joka toisella suomalaisella on kokemusta ainakin yhdestä työkaverista, joka juo liikaa. Erityisen paljon tällaisia kokemuksia on ollut johtajilla ja ylemmillä toimihenkilöillä, joista 61 prosenttia on huomannut yhden tai useamman työkaverin juovan liikaa.

(Lähde: Ehyt Ry)

Voit ottaa meihin yhteyttä soittamalla 09-36119880 tai Whatsapp -viestillä.

Yleinen muistilista alkoholismin ja päihderiippuvuuden puheeksi ottoon työpaikalla

Kuuntele työntekijää ja selvitä mikä tilanne on

Selvitä kuinka laaja ongelma on kokonaisuudessaan ja tarvitseeko työntekijä hoitoa

Pyri osoittamaan konkreettisesti ongelmatilanteet työntekijälle

Ole myös yhteydessä perheeseen

Älä koskaan ota tilannetta puheeksi päihtyneen työntekijän kanssa

Päihderiippuvainen luo omaa todellisuuttaan vähättelemällä, salaamalla sekä valehtelemalla. Tämä kuuluu sairauden kuvaan ja sitä ei kannata ottaa henkilökohtaisesti. Muuten oman vihan ja ärtymyksen tunteet nousevat helposti pintaan.

Päihderiippuvaisen käyttäytyminen ja ongelmatilanteet kannattaa esimerkiksi kirjata ylös, jolloin voit osoittaa konkreettiset tapahtumat. Älä lähde mukaan päihderiippuvaisen luomaan epärealistiseen kuvaan!

Päihderiippuvuus näyttäytyy yleensä viimeisenä työpaikalla. Tilanne on huomattavasti pahempi vapaa-ajalla. Jotta voisit tukea päihderiippuvaista ja hänen läheisiään mahdollisimman hyvin, voit olla yhteydessä hänen perheeseensä työajalla tapahtuneiden ongelmien osalta. Näin saat myös itsellesi vahvistusta tilanteeseen.

Päihderiippuvuus on etenevä sairaus. Suurimpia ongelmia sairauden kannalta on sen mahdollistaminen. Mahdollistamisella tarkoitetaan asioihin puuttumattomuutta ja salailua.

Puheeksiotossa on tärkeää kohdata ihminen. Tarkoitus ei ole hyökätä hänen mahdollisesti aiheuttamiin ongelmiin työssä tai työpaikalla. Hänen tulee kantaa vastuu omista teoistaan. Tilanteen ratkaisemisen kannalta on oleellista, että ihminen saa ensin apua sairauteensa. Osoita, että välität päihderiippuvaisesta ihmisenä ja haluat auttaa häntä.

Esimiehenä sinun tehtäväsi ei ole hoitaa päihderiippuvaista tai ratkaista hänen ongelmiaan päihteiden osalta. Älä anna ohjeita päihteisiin liittyen tai elämäntilanteen ratkaisemiseen. Tehtäväsi on saada ihminen oikean hoidon piiriin.

Puheeksiottoa ei tule koskaan tehdä päihtyneen henkilön kanssa.

Tietoa Kantamosta yrityksille

Kantamon henkilökunta omaa pitkän kokemuksen päihdehoidosta. Kantamon päihdehoito on tarkoitettu kaikille päihderiippuvuudesta kärsiville täysi-ikäisille. Itse sairaudesta ja hoidosta löydät tietoa sivuiltamme.

Kantamo tekee yhteistyötä useiden kuntien, kaupunkien ja yritysten kanssa. Isoimpana hoitotuloksiin vaikuttavana tekijänä olemme huomanneet aikaisessa vaiheessa alkavan yhteistyön päihdetyöntekijöiden kanssa sekä hoitojatkumon seurannan. Voit ottaa meihin yhteyttä joko soittamalla tai sähköpostitse info@kantamo.fi.

Soita 09-3611 9880

Kantamon yhteystiedot

Ota yhteyttä, me autamme.

Asiantuntijamme vastaavat luottamuksellisesti ja veloituksetta kaikkiin kysymyksiinne joka päivä aamusta iltaan. Neuvomme päihderiippuvaisia sekä läheisiä kaikissa riippuvuuteen ja hoitoon liittyvissä asioissa.

Soita 09-3611 9880

09 3611 9880 (pvm/mpm)

Lähetä Whatsapp-viesti

Whatsapp-numero 09 3611 9880

Lähetä sähköpostia

info@kantamo.fi

Kantamon blogi

Voiko olla alkoholisti, jos töissä ei ole ongelmia?

Juttusarjassa käydään läpi Kantamon päivystyspuhelimessa yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä. Puheluita tulee päivittäin, pääosin riippuvaisten läheisiltä. Vastaajina ovat Kantamon päihdeterapeutit, joilla on...

Lue koko kirjoitus

Tiedote: Rehapin toiminta jatkuu päihdehoitokeskus Kantamossa Kärkölässä

Kantamo ja Rehappi ovat sopineet toimista, jossa Rehapin hoito keskitetään Kantamon päihdehoitokeskukseen Kärkölään. Samalla Rehapin hoidon käyneille taataan samanmallinen laadukas...

Lue koko kirjoitus

Lue lisää tarinoita Kantamon blogista

Blogiin

Jatkohoitopaikkakunnat

Kantamon jatkohoitoa tarjotaan yli 20 paikkakunnalla ympäri Suomea.
Lisäksi tarjolla on Skype-jatkoryhmä, johon voi osallistua mistä päin maailmaa tahansa.

Lue lisää jatkohoidosta

Kantamon jatkohoitoryhmien paikkakunnat kartalla

Meillä on aluehallintoviraston lupa yksityisen sosiaalihuollon ympärivuorokautisten palvelujen tuottamiseen.

Olemme Kelan hyväksymä kuntoutusrahaan oikeuttava päihdehuollon kuntoutuslaitos.