Juttusarjassa käsitellään Kantamon päivystyspuhelimessa kysyttyjä kysymyksiä. Vastaajina ovat Kantamon terapeutit, joilla on omakohtainen toipumiskokemus riippuvuudesta ja tuhansien potilaiden kokemus sen hoidosta. 

Meiltä kysytään paljon alkoholin vieroitusoireista ja asiaan liittyy paljon epätietoa ja jopa myyttejä. Kysyttyjä kysymyksiä ovat mm. 

  • Tietääkö vieroitusoireiden luonteesta tai voimakkuudesta, että on alkoholisti?
  • Mitä vieroitusoireet voivat olla?
  • Kannattaako krapulaan juoda?
  • Mitä jos juomista ei saa katkaistua omin avuin?

Ohessa vastauksia niin normaaleille alkoholin käyttäjille kuin alkoholisteillekin. 

Tarkoittavatko voimakkaat vieroitusoireet, että on alkoholisti?

Alkoholin fyysiset vieroitusoireet ovat lääketieteelliseltä nimeltään alkoholivieroitusoireyhtymä. Toinen nimi on krapula, millä yleensä viitataan lievempiin oireisiin. 

Alkoholin käytöstä seuraa lähes aina jonkinlaisia vierotusoireita. Ne ovat myös yksilöllisiä. Jotkut saavat jo yhdestä lasista viiniä kunnon krapulan.

Vieroitusoireilla tarkoitetaan oireita, jotka ilmenevät ihmisen lopettaessa pidempään jatkuneen alkoholin päivittäisen käytön tai vähentäessään alkoholin runsasta päivittäistä käyttöä.

Vieroitusoireiden voimakkuuteen vaikuttaa alkoholin määrä ja käytön kesto. Kun käyttö on ollut pidempiaikaista tai runsaampaa, vieroitusoireet ovat luonnollisesti voimakkaammat. Niiden esiintyminen kertoo siis lähinnä määristä. Vierotusoireet eivät siten yksinään kerro alkoholismista. 

Voimakkaatkaan vierotusoireet eivät siten automaattisesti tarkoita, että henkilö olisi alkoholisti. Yksi esimerkki on opiskelija, joka väliaikaisesti tulee käyttäneeksi viikon aikana runsaasti alkoholia monena peräkkäisenä päivänä. Hänelle voi seurata voimakkaatkin vieroitusoireet ilman, että hänellä olisi puhjennut alkoholiriippuvuus. Se, onko viikon juomaputki terveellistä, järkevää tai tarpeellista edes opiskelijana, onkin jo sitten toinen kysymys. 

Mietittäessä onko ihminen alkoholisti, siihen toki liittyy alkoholin kulutus ja määrät. Ja siksi alkoholismin määritelmän yhtenä tunnusmerkkinä on voimistuneet vieroitusoireet. Mutta kulutus ja määrät ovat vain yksi tekijä alkoholismin diagnosoinnissa.

Tärkeämpää on miettiä, mitä juominen omalle ja läheisten elämälle aiheuttaa. Jos saldo on pitkällä aikavälillä negatiiviinen ja juominen pakonomaista, asiaan kannattaa havahtua. Voit lukea lisää alkoholismin tunnusmerkeistä täältä. Halutessasi voit myös soittaa meille nimettömästi 09 3611 9880 ja voimme antaa parhaan avun omaan tai läheisen tilanteeseen. 

Mitä vieroitusoireet voivat olla?

Kun ihmisen elimistö on tottunut alkoholiin, juomisen lopettaminen ja alkoholin katoaminen elimistöstä saattaa aiheuttaa erilaisia fyysisiä vieroitusoireita. 

  • Tunnetuin oireyhtymä on krapula ja siihen kuuluva väsymys ja pahoinvointi.
  • Vapina: saattaa esiintyä esim. vain sosiaalisissa tilanteissa. Esim. jos krapulassa pitää tavata ihmisiä, kahvikuppi tai juomalasi tärisee kädessä.
  • Aistiharhat; voi olla monenlaisia. Esim. kuulee ääniä, ei ymmärrä onko valveilla vai hereillä. Vakavimmillaan vieroitusoireet voivat johtaa psykoosiin ja jopa kuolemaan.  
  • Rytmihäiriöt ja huonovointisuus; terveilläkin ihmisillä voi krapulassa esiintyä sydänoireita.
  • Masentuneisuus; alkoholi vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin ja sitä voi pitää eräänlaisena depressanttina kun aivot palautuvat juomisesta
  • Unihäiriöit
  • Ärtyneisyys ja tuskaisuus; alkoholistilla tätä voi kuvata myös kuivahumalaksi (katso video täältä)
  • Ahdistus, pelkotilat; ihminen voi ulkona olleessaan olla pelokas ja kotona ollessaan esim. luulla, että ovella on joku.

Vieroitusoireet ilmenevät yleensä 4–12 tunnin kuluttua juomisen lopettamisen tai selkeän vähentämisen jälkeen. Joskus oireet voivat alkaa vasta muutaman päivän kuluessa. Oireet ovat voimakkaimmillaan 1–2 vuorokautta lopettamisen jälkeen, minkä jälkeen ne asteittain lievenevät 4–5 vuorokauden kuluessa. Pitkään kestäneen runsaan alkoholin käytön jälkeiset vieroitusoireet – kuten ahdistuneisuus, unettomuus ja ärtyneisyys – voivat kestää jopa viikkoja alkoholinkäytön loputtua

Kannattaako krapulaan juoda?

Ei ole normaalia, jos on usein tilanteessa, jossa vieroitusoireet ovat niin voimakkaat, että ei kestä niitä ilman normaalia nesteytystä ja kivunlievitystä. Ja vaikka keholle voisi teoriassa olla armollisempaa ns. loiva lasku kuin äkkijarrutus, se voi edes teoriassa toimia vain ei-alkoholistille. Alkoholisti taas juo muutaman ”loiventavan” sijaan aina liikaa, ja putki jatkuu, aiheutuu sosiaalisia haittoja ja vieroitusoireetkin vain siirtyvät eteenpäin.

Mitä jos juomista ei saa katkaistua omin avuin?

Tavallinen ihminen yleensä selviää vieroitusoireista ja krapulasta juomatta.

Jos juomisen lopettaessa seuraa epileptisiä kouristuksia tai harha-aistimuksia, tulee hakeutua välittömästi lääkäriin. 

Jos taas muuten tuntuu siltä, että juomista ei saa katkaistua omin avuin, kyse ei enää ole pelkistä fyysisistä vieroitusoireista, vaan kyse voi olla aivokemiallisesta riippuvuudesta. Se tarkoittaa, että ihmisellä on puhjennut päihderiippuvuus, eivätkä aivot enää hallitse päihteidenkäyttöä. 

Riippuvuuteen ei auta yksinään juomisen katkaiseminen, vaikka se tapahtuisi jopa vieroitushoidossa. Vieroitushoidossa eli ”katkolla” vain katkaistaan juominen terveydelle turvallisella tavalla. Riippuvuus, eli pakonomainen halu juoda, ei sillä häviä mihinkään. Riippuvuuden hoitaminen vaatii yleensä oman hoitonsa eli kuntoutuksen.

Lue lisää Minnesota-mallisesta päihdekuntoutuksesta

Parhaimman avun omaan tai läheisesi tilanteesen saat soittamalla ilmaiseen päivystysnumeroomme. Soittaa voi nimettömästi ja luottamuksellisesti, joka päivä iltaan asti, numeroon 09 3611 9880.