Ota yhteyttä:  09-3611 9880

Alkoholistin ja päihderiippuvaisen läheiset

Päihderiippuvuus ja alkoholismi ovat koko perheen sairauksia. Ne vaikuttavat voimakkaasti sairastuneen lähellä oleviin ihmisiin. Siksi alkoholismin ja päihderiippuvuuden toimivassa hoidossa on erittäin oleellista, että koko perhe saa apua. Pelkästään päihderiippuvaiseen keskittyvä hoito ei paranna tilannetta ja johtaa helposti päihteiden käytön uudelleen alkamiseen.

Alkoholistin tai päihderiippuvaisen läheisen osa ei ole helppo. Sanotaankin, että koko perhe sairastaa, sillä alkoholismin ja päihderiippuvuuden vaikutukset lähipiiriin ovat suuret. Siksi onkin eriarvoisen tärkeää, että koko perhe saa apua sairastuneen hoidon aikana.

Kantamon Minnesota -hoitomalliin kuuluu oleellisena osana myös sairastuneen läheiset. Yleensä hoidon kolmannella viikonlopulla on läheisviikonloppu, jonne kutsutaan päihderiippuvaisen läheiset. Viikonlopun aikana läheiset saavat ymmärryksen siitä mistä päihderiippuvuudessa on todella kyse ja kuinka se vaikuttaa päihderiippuvaiseen, sekä hänen läheisiinsä. Samalla läheiset saavat työkaluja, joiden avulla he voivat alkaa toipumaan. Läheisviikonloppuun osallistuvat läheiset ovat oikeutettuja myös Kantamon jatkohoitoon kaikkialla Suomessa.

Kantamossa myös kuntoutujien lähipiiri saa tarvittaessa läheishoitoa. Läheishoidossamme annetaan tietoa laajalti alkoholismista ja päihderiippuvuuksista, sekä autetaan itse läheistä ymmärtämään riippuvuuden vaikutuksia omaan elämään.

Tutustu Kantamon läheishoitoon

Ohjeita läheisille

  • Et ole yksin
  • Älä syytä itseäsi
  • Riippuvuus ei parane sopimuksella juomattomuudesta tai päihteettömyydestä
  • Asioista ei tarvitse selvitä yksin
  • Hae apua itsellesi ja päihderiippuvaiselle
  • Jokaisella on oikeus hyvään elämään - sinullakin

Alkoholismi ja päihderiippuvuus koskettaa lähipiiriä syvästi

Päihderiippuvuudet ja alkoholismi viiltävät usein syvältä sairastuneen läheisiä. Usein läheiset joutuvat sinnittelemään jaksamisensa äärirajoilla pyrkiessään auttamaan sairastunutta. Yritykset hallita kokonaisuutta jatkuvassa kaaoksessa kuormittaa läheisten kaikkia elämän osa-alueita. Alkoholismista tai päihderiippuvuudesta syntyvä häpeä johtaa usein läheisen salailuun ja eristäytymiseen. Esimerkiksi lapset eivät tuo kavereita kylään tai puoliso voi selitellä sairastuneen toimintaa muille läheisille tai jopa omalla työpaikallaan. Vain perhe ja lähimmät ystävät eivät ole ainoita, jotka kärsivät päihderiippuvuudessa ja alkoholismissa. Sairaus voi vaikuttaa jopa myös kauempana asuviin ystäviin ja sukulaisiin. Huoli, ärtymys ja hämmennys ovat hyvin yleisiä tunnetiloja myös heille.

Läheinen voi olla osa ongelmaa

Alkoholismista ja päihderiippuvuudesta tulee perheen ja lähipiirin synkkä salaisuus. Valitettavan usein lähipiiri on auttamassa riippuvaista pystyttämään kulisseja sairaudesta syntyvän häpeän päälle. Vaikka juomisesta ja päihteistä saatettaisiinkin riidellä perheen sisällä päivittäin, yleensä ulkopuolisille näytetään vain kiiltokuvapinta. Tämä kiiltokuva ei ainoastaan huijaa ulkopuolisia, vaan pahimmassa tapauksessa läheistä itseä.

Pelko koko kulissin romahtamisesta ja ongelman paljastumisesta luo uuden tunnetilan häpeän rinnalle. Siksi monesti on helpompi eristäytyä muusta lähipiiristä. Sovittuja reissuja sukulaisille koko perheen kanssa joudutaan perumaan, kun päihderiippuvainen tai alkoholisti on sellaisessa kunnossa, ettei lähteminen tule kysymykseenkään. Läheinen keksiikin selityksiä reissujen peruuntumiseen, ei vain suojellakseen sairastunutta, vaan myös itseään.

Valitettavan usein läheinen mahdollistaa riippuvaisen juomisen tai päihteiden käytön. Riippuvaisen juoksevissa asioissa auttaminen voi tuntua aluksi hyvältä idealta, mutta karu totuus on, että läheinen auttaa vain riippuvuuden jatkumista tai jopa pahenemista. Mikäli sairastunut ei koskaan joudu kohtaamaan tekojensa seurauksia, tuhoisa käytös voi jatkua huoletta. Jos läheinen lähtee, riippuvaiselle tulee hätä ja asioihin voi tulla muutos.

Et ole yksin

Läheisen osa voi tuntua yksinäiseltä alkoholistin ja päihderiippuvaisen rinnalla. Et ole kuitenkaan yksin. Se on tärkein asia, mikä läheisen tulee ymmärtää. Asioista ei myöskään tarvitse selvitä yksin.

Me Kantamossa annamme luottamuksellisesti konkreettisia neuvoja väliintuloon tai kuinka tällaisesta elämäntilanteesta pääsee eteenpäin. Jokaisella on oikeus hyvään elämään, eikä elämä kärsimyksessä ja häpeässä ole kenenkään kohtalo tai elämän tarkoitus.

Läheisviikonloppu Kantamossa

Kantamon hoitokokonaisuuteen kuuluu läheisviikonloppu, joka järjestetään hoidon kolmantena tai neljäntenä viikonloppuna. Läheisviikonloppu on erittäin tärkeä osa Minnesota-hoitoa, sillä läheiset ovat avainasemassa kuntoutujan toipumisessa. Tähän viikonloppuun kutsutaan henkilökohtaisesti perheenjäseniä, sukulaisia ja ystäviä, jotka ovat kärsineet päihderiippuvaisen päihteidenkäytöstä. Läheisten paikallaolo ei ole ainoastaan tärkeää kuntoutujan hoidon kannalta, vaan läheisviikonloppu on usein tärkeä myös itse kuntoutujan läheisille.

Kohtaaminen auttaa molempia osapuolia

Läheisviikonlopun ideana on, että myös päihderiippuvaisen läheiset saavat kokonaisvaltaisen kuvan mistä sairaudesta on oikeasti kyse ja kuinka se vaikuttaa niin perheeseen kuin muuhun lähipiiriin. Viikonloppuun kuuluu päihderiippuvaisen tai alkoholistin kohtaaminen, jolloin läheiset pääsevät kertomaan miltä päihteiden tai alkoholin käyttö on heistä tuntunut.

Päihderiippuvuus on sairaus, joka vaikuttaa ihmiseen myös silloin, kun ihminen on raististunut. Tämä läheisviikonloppu on usein monelle ensimmäinen kerta, kun päihderiippuvainen pystyy kuuntelemaan ja ymmärtämään miltä läheisistä on aidosti tuntunut.

Läheiset pääsevät kuulemaan myös mitä ajatuksia alkoholistilla tai päihderiippuvaisella itsellään ollut päihteiden käytöstä. Lisäksi kaikki saavat kertoa mitä odotuksia heillä on tulevaisuuden suhteen. Läheisviikonloppu on hyvin tunnepitoinen, raitistava kokemus päihderiippuvaiselle ja helpottava ja toivoa antava kokemus läheisille.

Kantamon läheisviikonloppu on ainutlaatuinen tilaisuus ja siihen osallistuvat läheiset saavat oikeuden osallistua Kantamon järjestämiin jatkohoitoryhmiin kaikkialla Suomessa.

Näin riippuvaisten läheiset arvioivat hoitojaksoamme

Lähde: Kantamon asiakastyytyväisyyskysely 2023 (93 vastaajaa)

Kantamo mediassa:

Anders & Maria Salakari

Aviopari Anders ja Maria Salakari kertovat, millaista elämä oli Andersin juovaan aikaan ja miten Anders ja koko perhe lopulta saivat apua.

Katso video

Jippu

Laulaja Jippu kertoo mm. nuorena puhjenneesta riippuvuudestaan ja sen vaikutuksesta niin työhön kuin itsetuhoisuuteenkin. Jippu kertoo myös, millaista on elää raittiina.

Katso video

Lääketieteen näkökulma

HUS Psykiatrian päihdelääkäri Jonna Levola kertoo mm. millainen sairaus päihderiippuvuus on, miten se vaikuttaa aivoihin ja mikä yhteys alkoholismilla ja masennuksella on.

Katso video



Ota yhteyttä, me autamme.

Asiantuntijamme vastaavat luottamuksellisesti ja veloituksetta kaikkiin kysymyksiinne joka päivä aamusta iltaan. Neuvomme päihderiippuvaisia sekä läheisiä kaikissa riippuvuuteen ja hoitoon liittyvissä asioissa.

Soita 09-3611 9880

09 3611 9880 (pvm/mpm)

Lähetä Whatsapp-viesti

Whatsapp-numero 09 3611 9880

Lähetä sähköpostia

info@kantamo.fi

Jatkohoitopaikkakunnat

Kantamon jatkohoitoa tarjotaan yli 30 paikkakunnalla ympäri Suomea.
Lisäksi tarjolla on etäjatkoryhmiä, johon voi osallistua mistä päin maailmaa tahansa.

Lue lisää jatkohoidosta