Juttusarjassa käsitellään Kantamon päivystyspuhelimessa yleisimmin kysyttyjä asioita. Vastaajina ovat Kantamon päihde- ja läheisterapeutit, joilla on omakohtainen toipumiskokemus riippuvuudesta ja tuhansien potilaiden kokemus sen tehokkaasta hoidosta.

Tekstissä puhutaan alkoholismista, mutta pätee myös huume- ja lääkeriippuvuuteen. Läheinen voi olla parisuhdekumppani, mutta myös muu läheinen, kuten lapsi tai vanhempi.  

Suurin osa alkoholisteista on työelämässä ja ovat tavallisia ihmisiä. He eivät halua tehdä rikoksia tai vaarantaa muiden turvallisuutta. Kuitenkin iso osa heistä päätyy ajamaan autoa alkoholin vaikutuksen alaisena. 

Ilmiötä selittää alkoholismisairauden eteneminen: Ensin ongelmaa ei tiedosteta. Sitten sitä ei myönnetä ja sitä salaillaan. Lopulta kaikki rajat ylittyvät eikä millään muulla kuin päihteellä ole väliä.

Näin alkoholisti päätyy ajamaan, vaikkei ole ajokunnossa:

Ei halua miettiä

Alkoholisti juo usein enemmän kuin piti. Aamulla voi helposti olla promilleja, vaikka pitäisi ajaa autoa. Alitajuisesti alkoholisti varoo kohdistamasta omaa tai muiden huomiota juomiseensa. Siksi hän ei edes mieti ajokuntoaan, eikä jätä ajamatta tai vaihda autoa taksiin tai julkisiin. Lisäksi kohonnut toleranssi voi hämätä niin, että olo tuntuu melko normaalilta, vaikka veressä olisi alkoholia.

Alkoholisti usein myös laskee ja järkeilee, paljonko voi juoda ja silti vielä ajaa. Esimerkiksi juhlissa ja tilaisuuksissa. Kun riippuvaisen mieli huutaa lisää päihdettä, hän laskee asiat itselleen parhain päin eli väärin ja päätyy rattiin humalassa. Toleranssin takia olo ei välttämättä myöskään tunnu niin humalaiselta kuin pitäisi.

Se, ettei aktiivisesti tiedosta asiaa, ei vähennä ihmisen vastuuta. Uskomatonta kyllä, usein vasta hoidossa alkoholisti tajuaa, että on vuosikaudet ajanut kännissä.

Ei halua paljastua

Sairauden edetessä alkoholisti alkaa salailla juomistaan muilta. Tällöin voi käydä niin, että pitää valita kännissä ajamisen ja paljastumisen välillä.

Alkoholisti on voinut juoda kotona puolisolta salaa. Yllättäen puoliso pyytääkin hakemaan kaupasta jotain, tai lapsi pitää viedä lääkäriin. Silloin alkoholisti ei halua paljastaa humalaansa ja päätyy ajamaan vaikka tukevassa nousuhumalassa.

Jos matka päättyy puhallutukseen, alkoholisti ja poliisi usein hämmästyvät, kuinka korkeat lukemat ovat. Kohonneen toleranssin johdosta kuski on voinut vaikuttaa lähes selvältä. 

Moni alkoholisti myös jää kiinni rattijuopumuksesta ja saa tuomion. Jos mahdollista, tämäkin salataan läheisiltä. Jotta juomiseen ei puututtaisi. Vaikka ajokortti olisi hyllyllä, alkoholisti jatkaa ajamista kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ja toivoo, ettei jää uudelleen kiinni. 

Lue lisää alkoholismista

Pakko saada viinaa

Lopulta alkoholistilla päihde ajaa kaiken edelle. Jos alkoholisti kokee, että on pakko ajaa autoa saadakseen alkoholia, valinta on selvä. 

Näin voi käydä, jos alkoholisti on ajatellut juovansa sinä päivänä vain muutaman tai ei ollenkaan. Kun juomat on loppu ja aivot huutavat lisää, alkoholisti päätyy ajamaan kauppaan tai baariin. Taksiin ei välttämättä enää ole varaa.

Ajan myötä alkoholisti ei enää pidä rikettä edes merkittävänä. Vaikka alkoholisti jää kiinni ja menettää ajokortin, hän jatkaa humalassa ajamista. Lopulta hän menee asiasta vaikka vankilaan. Ellei pääse alkoholismissa toipumisen tielle ja päihteettömäksi.

Minkälainen on kuivahumalainen kuski?

Kuivahumalalla tarkoitetaan tilannetta, missä alkoholisti ei saa tai voi juoda ja se vaikuttaa hänen käytökseensä voimakkaasti. Ajaminen voi olla tällainen tilanne, esim. ajomatka mökille, Lappiin tai mummolaan. 

Koska alkoholisti ei voi juoda, hän on ärtynyt ja kireä kuin viulunkieli. Yksikin ”väärä” liike muilta autossa tai liikenteessä voi saada hänet räjähtämään ja käyttäytymään mielettömästi. Hän pitää kuskina olemista lähes sankarillisena suorituksena, josta muiden tulee olla hyvin kiitollisia. Perille onkin valtaisa kiire. Sillä perillä odottaa ansaittu palkinto, ryyppy. Sen jälkeen alkoholistin tunnelma muuttuukin mukavammaksi, kuin taikaiskusta. 

Parhaimman avun omaan tai läheisesi tilanteesen saat soittamalla ilmaiseen päivystysnumeroomme. Soittaa voi nimettömästi ja luottamuksellisesti, joka päivä iltaan asti, numeroon 09 3611 9880.

Takaisin

Kenen riippuvuudesta olet huolestunut?

OmastaLäheiseni

Apua omaan riippuvuuteen

Kantamo tarjoaa vertaistuellista Minnesota-hoitoa alkoholisteille, muille päihderiippuvaisille sekä peliriippuvaisille. Hoidon päätarkoituksena on saada riippuvainen ymmärtämään oma sairautensa ja sen kielteiset seuraukset. Tämän myötä syntyy aito halu elää päihteetöntä elämää.

Varaa ilmainen puhelinaikaTutustu Minnesota-malliseen hoitoommeTutustu rahapeliriippuvuuteenTee alkoholiriippuvuustestiTee peliriippuvuustesti

Apua läheisen päihde- tai peliriippuvuuteen

Päihderiippuvuus tai peliriippuvuus ovat koko perheen sairauksia. Ne vaikuttavat voimakkaasti sinuun riippuvaisen läheisenä. Siksi meillä Kantamossa autetaan koko perhettä, ei vain riippuvaista.

Varaa ilmainen puhelinaika"Kuinka saada riippuvainen hoitoon" PDF-opas"Vältä näitä virheitä alkoholistin kanssa" blogikirjoitusTutustu rahapeliriippuvuuteen

Varaa ilmainen puhelinaika

Soitamme sinulle ja voimme keskustella tilanteestasi rauhassa. Puhelu on täysin ilmainen eikä sido sinua mihinkään.