Juttusarjassa käsitellään Kantamon päivystyspuhelimessa kysyttyjä kysymyksiä. Vastaajina ovat Kantamon terapeutit, joilla on omakohtainen toipumiskokemus riippuvuudesta ja tuhansien potilaiden kokemus sen hoidosta.

Tekstissä puhutaan alkoholismista, mutta se pätee myös huume- ja lääkeriippuvuuteen, kuten Kantamon hoitokin.

Joulupyhien kuuluisi olla aika, jolloin voi hengähtää kiireisen vuoden päätteeksi ja nauttia yhdessäolosta läheisten kanssa. Alkoholistien läheisillä asia on kuitenkin usein päinvastoin: joulupyhät ovat yksi vuoden ahdistavimmista ajoista. 

Syinä ovat alkoholistin juominen vapaapäivien kunniaksi ja alkoholismiin kietoutuvat ilmiöt, jotka vaikuttavat riippuvaiseen ja tämän läheisiin. 

Jouluna juodaan

Pitkät vapaat ovat alkoholistille hyvä oikeutus juoda. Ja kun alkoholisti juo, se on harvoin kohtuullista. Joulu, pääsiäinen ja kesälomat näkyvätkin piikkinä niin Alkon myyntiluvuissa kuin poliisin hälytystehtävissä. 

Valtaosa alkoholisteista on tavallisia työssäkäyviä ihmisiä. Normaalisti sosiaalinen kontrolli saatta rajoittaa alkoholistin pahimpia ylilyöntejä: pitää hoitaa työ, harrastukset ja kodin asiat. Pitkien vapaiden aikaan sosiaalinen kontrolli kuitenkin ikään kuin höltyy ja on lupa juoda reippaammin. Vaikka järjellä ajateltuna muutaman vapaapäivän ja perhejuhlapyhien ei tietenkään tulisi johtaa ylilyöntiin alkoholin kanssa. 

Jouluna jännitetään

Aiempien ylilyöntien ja ratkaisemattomien ongelmien myötä alkoholistin läheinen on oppinut pelkäämään joulunpyhiä. Vaikka toinen on luvannut parantaa tapansa, läheinen alkaa jännittää joulua jo paljon sitä ennen:

  • Juoko hän?
  • Juoko hän liikaa?
  • Miten voin hallita hänen juomistaan? 
  • Miten voin hallita hänen mielialaansa?
  • Mitä sitten tapahtuu?
  • Huomaako lapset?
  • Huomaako sukulaiset?
  • Sortuuko kulissit?

Kuin tämä ei vielä riittäisi normaalien joulujärjestelyiden lisäksi, läheisen ahdistusta lisää kaikkiin pidempiin perhejuhliin liittyvät ilmiöt: Ensinnäkin koetaan, että perheen tulisi säilyttää ”normaaliuden” kulissi muihin nähden ja ikään kuin osoittaa muille elämän menevän hyvin. Toiseksi, perhevapaiden aikana käsittelemättömät ongelmat muutenkin nousevat esiin ja kärjistyvät. Ja niitähän alkoholistiperheessä riittää ja ne kärjistyvät normaalia voimakkaammin ja epärakentavammin.

Jouluna petytään

Yleensä alkoholisti juo jouluna. Jos taustalla on tuoreita ja vakavia ylilyöntejä, alkoholisti on voinut luvata olla joulun tipattomalla. Mutta tällöinkin hän on kuivahumalainen, eli vähintänkin kireä ja läheinen saa ”maksaa” juomattomuuden ”uroteosta” myöhemmin.

Kun alkoholisti juo, hän ei juo kohtuudella. Seuraukset ja ylilyönnit voivat olla monenlaisia ja ne vaihtelevat, persoonan muutoksesta johtuvasta ilkeilystä aina riitoihin, raivostumiseen ja väkivaltaan. 

Varmaa on kuitenkin se, että kun alkoholisti jouluna juo, läheinen pettyy – taas. Lisäksi, jos perheessä on lapsia, he vaistoavat alkoholin aiheuttamat ristiriidat, vaikkei mitään dramaattista tapahtuisikaan. 

Kun läheinen on ennen joulua jännittänyt, sitten vielä jouluna jännittänyt ja yrittänyt ohjailla toimintaa ja lopputuloksena on karvas pettymys ja mahdollisesti kolaus kulisseihin, ei ihme että joulupyhät ahdistavat alkoholistin läheisiä. Kun sama kaava toistuu vuosi toisensa jälkeen, läheinen pikkuhiljaa sairastuu psyykkisesti.

Ensi joulusta parempi?

Pettymyksentäyteisen joulun jälkeen läheinen yleensä kokee, että on vain huonoja vaihtoehtoja: Valittaa, kuten ennenkin ja toivoa sen johtavan eri lopputulokseen. Tai antaa asian olla ja toivoa marttyyriasenteen vetoavan alkoholistin omatuntoon. 

Tutut keinot eivät toimi. Jos mikään ei muutu, mikään ei muutu. Alkoholismi on voimakas aivosairaus, jossa juomahimo menee kaiken edelle eikä järjellä ole valintojen kanssa mitään tekemistä. Tarina toistuu sadoissa tuhansissa perheissä Suomessa, joka joulu. Kun vuodet vierivät, läheinen kadottaa itsensä eikä huomaa, että on taistellut saman ongelman kanssa jo vuosikausia.

Tärkeintä olisi tehdä asioita, jotka voivat oikeasti muuttaa asioita tulevaisuudessa. Ensimmäinen asia on puheeksiotto eli interventio (saat ohjeet päivystyspuhelimestamme nimettömänä ja veloituksetta). Oikein tehtynä se ei johda automaattisesti riitaan. Mikäli se ei auta, tulee läheisen suojella itseään ja jättää alkoholisti juomaan. Sekin on parempi, kuin oma hukkaanheitetty elämä alkoholismin varjossa. 

Parhaimman avun omaan tai läheisesi tilanteesen saat soittamalla ilmaiseen päivystysnumeroomme. Soittaa voi nimettömästi ja luottamuksellisesti, joka päivä iltaan asti, numeroon 09 3611 9880.