Juttusarjassa käsitellään Kantamon päivystyspuhelimessa kysyttyjä kysymyksiä. Vastaajina ovat Kantamon päihde- ja läheisterapeutit, joilla on omakohtainen toipumiskokemus riippuvuudesta ja tuhansien potilaiden kokemus sen hoidosta. Tekstissä puhutaan alkoholismista, mutta se pätee myös huume- ja lääkeriippuvuuteen.

Vuodenvaihde on usein alkoholistin läheisille haastavaa aikaa. Iloisen ja rauhaisen juhlakauden sijaan se onkin täynnä piinaavaa kyttäystä ja jännittämistä, lupauksia ja pettymyksiä. Niin läheiselle kuin lapsillakin on oikeus jouluun ilman ahdistusta. Lapset voivat hyvin, jos vanhemmat voivat hyvin. Vaikka lahjoja olisikin vähemmän. 

Lapset eivät halua ”normaalia” joulua

Ennen joulua läheiset usein kertovat meille ongelmistaan, mutta sanovat, että nyt ei voi lähteä hoitoon. Sillä ei jouluna voi olla poissa kotoa. Mitä lapsetkin ajattelisivat, heille pitää tarjota normaali joulu.

Ongelma on, että alkoholistin joulu ei ole oikeasti normaali kenellekään perheessä. Jouluna on vapaata töistä ja se on alkoholistille oikeutus juoda. Vaikka syksyn aikana juominen olisi aiheuttanut ongelmia, kyllä joulun kunniaksi pitäisi hieman saada juoda. 

Lapset aistivat herkästi kodin ilmapiirin. Se kiristyy jo ennen ensimmäistä ryyppyä, sillä alkoholisti on kireänä kun ei ole saanut vielä juoda. Läheistä jännittä juomisen alkaminen. Sen jälkeen alkoholisti aluksi rentoutuu, mutta läheinen pelkää, pysyykö juominen kohtuudessa ja pysytäänkö sovitussa. 

Kun alkoholisti juo, hän juo liikaa. Samalla usein persoona muuttuu. Se on kaikissa muodoissa läheisille ahdistavaa. Jouluna nähdään valtava piikki kotihälytyksissä, mutta se on jäävuoren huippu. Useimmissa tapauksissa juomisesta on seurannut kotona riitaa tai ylilyöntejä, mutta se kuitataan normaalina.

Kumppanilla tilannetta kärjistää jouluun ladatut toiveet. Sen ”pitäisi” olla rauhaisaa ja laadukasta yhdessäoloa. Lapset taas eivät yleensä ymmärrä, mitä tapahtuu. Mutta vuosien myötä alkoholistiperheen lapset oppivat pelkäämään ja vihaamaan joulua, juurikin sen jännittyneen ilmapiirin takia. 

Lapsilla on oikeus jouluun ilman ahdistusta. Lapset voivat hyvin, jos vanhemmat voivat hyvin. Vaikka lahjoja olisikin vähemmän. Jos juominen on muodostunut ongelmaksi, paras lahja koko perheelle on hakeutua hoidon piiriin. Vaikka isä tai äiti olisi joulun poissa, perhe on tyytyväinen, jos tietävät että hän on hoitamassa itseään. Kotonakin on rauha maassa. 

Tipaton tammikuu ei auta

Joskus joulun rikotut lupaukset ovat tarpeeksi käynnistämään kotona vakavan keskustelun hoitoon hakeutumisesta. Useammin kuitenkin keksitään jokin syy, miksi ongelma ei vielä ole niin vakava. Vaikka rehellisesti tarkasteltuna ongelmat olisivat jatkuneet jo vuosikausia.

Kantamon päivystyspuheluissa joulun jälkeen läheiset kertovat pilalle menneestä joulusta. Mutta sitten kerrotaan, että kumppani on luvannut olla tammikuun tipattomalla ja sen myötä asiat korjaantuisivat.

Ongelma on, että tipattoman myötä oikeastaan mikään ei korjaannu. Ainakaan, jos katse on myös tammikuun jälkeisessä ajassa.

Alkoholisti pystyy olla juomatta pidempiäkin aikoja, jos on pakko. Mutta alkoholismi on sairaus, jonka myötä aivoissa on tapahtunut peruuttamattomia muutoksia, joiden myötä ihminen ei enää pysty hallitsemaan päihteitä. Kun kontrollikyky on mennyt, juomisen jatkuessa ongelmatkin jatkuvat. 

Lisäksi läheinen usein huomaa, että tammikuu ei ollutkaan niin auvoisaa aikaa kuin olisi luullut. Kun alkoholisti ei saa juoda, hän voi olla äärimmäisen kireä ja kohtuuton käytökseltään. Ikään kuin maailma olisi hänelle velkaa jatkuvia kiitoksia juomattomuudesta. Perheestä voi jopa tuntua helpottavalta, kun alkoholisti taas helmikuussa saa juoda. 

Onnistuneen hoitojakson jälkeen ihminen ei enää koe, ettei saisi juoda. Vaan että ei tarvitse juoda. Tällöin juomattomuus ei myöskään aiheuta kireyttä tai ristiriitoja.

Jos mikään ei muutu, mikään ei muutu

Helmikuussa läheinen on pettynyt, kun tipattoman jälkeen juominen ei jatkunutkaan kohtuullisena. Mutta alkoholisti sanoo, että juurihan olin kuukauden juomatta, miksi valitat, eikä saisi olla liian tiukkapipoinen. Toisaalta pian on hiihtoloma ja kesäloma, ehkä yhteinen laatuaika ilman työstressiä rauhoittaa tilanteen. Kohta onkin taas joulu. 

Alkoholismi on sairaus, johon on saatavilla toimivaa hoitoa. Ilman sitä harva selviää. Tee läheisenä tänä vuonna jotain toisin. Koko perheen hyväksi.

Parhaimman avun omaan tai läheisesi tilanteesen saat soittamalla ilmaiseen päivystysnumeroomme. Soittaa voi nimettömästi ja luottamuksellisesti, joka päivä iltaan asti, numeroon 09 3611 9880.

Lue lisää Minnesota-hoidosta
Takaisin

Kenen riippuvuudesta olet huolestunut?

OmastaLäheiseni

Apua omaan riippuvuuteen

Kantamo tarjoaa vertaistuellista Minnesota-hoitoa alkoholisteille, muille päihderiippuvaisille sekä peliriippuvaisille. Hoidon päätarkoituksena on saada riippuvainen ymmärtämään oma sairautensa ja sen kielteiset seuraukset. Tämän myötä syntyy aito halu elää päihteetöntä elämää.

Varaa ilmainen puhelinaikaTutustu Minnesota-malliseen hoitoommeTutustu rahapeliriippuvuuteenTee alkoholiriippuvuustestiTee peliriippuvuustesti

Apua läheisen päihde- tai peliriippuvuuteen

Päihderiippuvuus tai peliriippuvuus ovat koko perheen sairauksia. Ne vaikuttavat voimakkaasti sinuun riippuvaisen läheisenä. Siksi meillä Kantamossa autetaan koko perhettä, ei vain riippuvaista.

Varaa ilmainen puhelinaika"Kuinka saada riippuvainen hoitoon" PDF-opas"Vältä näitä virheitä alkoholistin kanssa" blogikirjoitusTutustu rahapeliriippuvuuteen

Varaa ilmainen puhelinaika

Soitamme sinulle ja voimme keskustella tilanteestasi rauhassa. Puhelu on täysin ilmainen eikä sido sinua mihinkään.