Juttusarjassa käsitellään Kantamon päivystyspuhelimessa kysyttyjä kysymyksiä. Vastaajina ovat Kantamon päihde- ja läheisterapeutit, joilla on omakohtainen toipumiskokemus riippuvuudesta ja tuhansien potilaiden kokemus sen hoidosta. Tekstissä puhutaan alkoholismista, mutta se pätee myös huume- ja lääkeriippuvuuteen.

Loman idea on yleensä rentoutua, palautua ja nauttia yhdessäolosta. Yli sadassa tuhannessa perheessä kesäloma on enemmänkin tulipalo, jonka roihuaminen rauhoittuu, kun palataan töihin, kouluihin ja päiväkoteihin. 

Töihin paluu on tarkoittaa alkoholistille sosiaalisen kontrollin palaamista ja ryhtiliikettä, joka hämää luulemaan, että juominen ei ole ongelma.

Juomisen hetkellinen lieventyminen ei yleensä isossa kuvassa muuta mitään. Vaikka töihin paluu vaatisi käyntiä katkolla, edes se ei välttämättä saa heräämään siihen, että itse juurisyytä eli alkoholismia pitäisi hoitaa. Tällöin on turha odottaa minkään muuttuvan. On lääketieteellinen tosiasia, että alkoholistin eli riippuvaisen aivot eivät hallitse alkoholia edes vähäisessä määrin. 

Ryhtiliike ja sosiaalinen kontrolli hämäävät

Alkoholistin ryhtiliike tarkoittaa, että tsempataan juomisen kanssa. Keksitään sääntöjä. En juo viikolla, vaan käyn iltaisin salilla. En juo kuukauteen. Ainakaan en juo niin kuin kesälomalla. Ainakaan ei tapahdu sellaisia ylilyöntejä kuin kesälomalla, kun olin mieletön.

Ryhtiliikkeet ovat se, millä alkoholisti pystyy jatkamaan juomistaan yleensä vuosikausia ilman, että perhe puuttuu asiaan. Koska läheisetkään eivät usein halua nähdä alkoholismia häpeän pelossa, ryhtiliikkeet hämäävät läheisiä tehokkaasti. Jälkeen päin ihmetellään, miten en tajunnut ongelmaa aikaisemmin.

Ryhtiliikkeen lisäksi töissä käyminen, lasten harrastukset ja perhearki muodostavat juomiseen ns. sosiaalisen kontrollin. Päivällä tai alkuillasta ei juoda, koska pitää olla töissä tai ajaa autoa. 

Ei kai voi olla alkoholisti, kun käy töissä eikä juo päivisin? Valitettavasti voi. Arvioidaan, että 80 % alkoholisteistä on työelämässä. Alkoholisti on usein pitkään erittäin tunnollinen työntekijä. Sillä niin kauan kuin tekee työnsä hyvin, ei voi olla alkoholisti ja ansaitsee juomansa. Vasta alkoholismin ollessa jo erittäin pitkällä alkaa tulla ongelmia työpaikalla.

Lopulta kuitenkin sosiaalinen kontrolli lipsuu ja ryhtiliike katkeaa. Se voi tapahtua pikku hiljaa, yhteisiä sääntöjä venyttäen ja joustaen. Se voi myös tapahtua salaa; on hämmästyttävää, kuinka usein rattijuopon puhalluslukemia hämmästelee kyydissä istuva kumppani, joka oletti ryhtiliike-kuskinsa olevan selvin päin. Sysäyksen juomiseen  voi myös antaa vapaapäivät, matka tai kumppanin työmatka tai muu poissaolo. Tai, vielä yleisemmin, riita. Jos riitaa ei ole, sellainen hankitaan.

Mikä on ongelmajuomista?

Mikä on sellaista juomista, että läheisellä on ”oikeus” valittaa siitä ilman, että on liian tiukkapipoinen? 

Tiedetään, että alkoholistin juominen voi aiheuttaa parisuhteessa pahimpia mahdollisia asioita, aina väkivaltaan asti. Mutta normaaleilla ihmisillä riman ei tulisi olla se, ettei toinen vielä käyttäydy mielettömästi.

Rima on paljon matalammalla: Normaali alkoholinkäyttö ei aiheuta ristiriitoja parisuhteessa. Normaalisti alkoholiin suhtautuvalle ihmiselle ei ole ongelma, jos kumppani pyytää syystä tai toisesta olemaan juomatta. Normaaleilla ihmisillä voi olla vaiheita, jolloin juodaan hyvinkin paljon. Mutta kun tilanteet muuttuvat, esimerkiksi saadaan perhettä, juominen vähenee.

Olemme hoitaneet tuhansia alkoholisteja, jotka ovat käyneet hoidon kokonaan, löytäneet oman motivaation asiaan, toipuneet täysin alkoholismistaan ja elävät nyt onnellisena ilman alkoholia. Hoitoon tullessaan hyvin suurella osalla heistä oli mielestään kumppani, joka suhtautuu alkoholiin liian tiukasti.

Lue lisää alkoholismista

Katko ei yksin auta

Joillakin juomisen katkaiseminen ei onnistu ilman ulkopuolista apua. Tällöin voidaan turvautua vieroitushoitoon, tuttavallisemmin katkoon. Muutaman päivän katkon jälkeen palataan arkeen. Mielessä on kunnon ryhtiliike. Lopulta juominen jatkuu. Ensin vähän, sitten taas paljon.

On loogista, että näin käy. Sillä katko ei sisällä mitään kuntouttavaa eli alkoholismia eli pakonomaista juomahimoa hoitavaa elementtiä. Sen tarkoitus on vain saada juominen hetkellisesti poikki.

On hyvä ymmärtää, että jos ihminen tarvitsee vieroitushoitoa, alkoholismi on jo pitkällä. Katkon jälkeen tulisi aina jatkaa kuntoutukseen. Mutta julkisella puolella kuntoutukseen päästäkseen ihmisen tulee todistaa oma motivaationsa hoitoon. Joissakin kunnissa kuntoutusta pitää jopa voimallisesti vaatia. Yleensä asia jää vain lyhyeen katkoon. 

Harva selviää ilman ammatillista apua

Töihin paluu, ryhtiliike ja sosiaalinen kontrolli eivät isossa kuvassa auta mitään. Ne vain sammuttavat tulipalon. Elämä pysyy rimaa hipoen hallinnassa. Se ei vielä ole elämistä.

Alkoholismi on riippuvuussairaus, johon on toimivaa hoitoa eli kuntoutusta. Se on vaikea sairaus, johon useimmat tarvitsevat ammatillista apua. Se on krooninen sairaus, eli kerran puhjettuaan se ei mene pois – pitkänkään tipattoman jälkeen juominen ei pysy enää lopulta hallinnassa. 

Kuntoutukseen pääsee itse maksavana tai, riippuen kunnasta, kunnan maksamana. Maailmalla käytetyin hoitomuoto on 12 askeleen menetelmään perustuvat kuntoutusmenetelmät, joita Pohjoismaissa kutsutaan nimellä Minnesota-hoito tai Minnesota-mallinen hoito. 

Hoidon jälkeen ihmiset huomaavat, kuinka laadukkaalta elämä voi tuntua, kun juomisen aiheuttama möykky on poistunut rinnasta, valehtelu lopetettu ja seuraukset purettu. Saman huomaavat läheiset. He olivat vain tottuneet pimeyteen. Pimeyskin tuntuu paremmalta kuin tulipalo.

Parhaimman avun omaan tai läheisesi tilanteesen saat soittamalla ilmaiseen päivystysnumeroomme. Soittaa voi nimettömästi ja luottamuksellisesti, joka päivä iltaan asti, numeroon 09 3611 9880.

Takaisin

Kenen riippuvuudesta olet huolestunut?

OmastaLäheiseni

Apua omaan riippuvuuteen

Kantamo tarjoaa vertaistuellista Minnesota-hoitoa alkoholisteille, muille päihderiippuvaisille sekä peliriippuvaisille. Hoidon päätarkoituksena on saada riippuvainen ymmärtämään oma sairautensa ja sen kielteiset seuraukset. Tämän myötä syntyy aito halu elää päihteetöntä elämää.

Varaa ilmainen puhelinaikaTutustu Minnesota-malliseen hoitoommeTutustu rahapeliriippuvuuteenTee alkoholiriippuvuustestiTee peliriippuvuustesti

Apua läheisen päihde- tai peliriippuvuuteen

Päihderiippuvuus tai peliriippuvuus ovat koko perheen sairauksia. Ne vaikuttavat voimakkaasti sinuun riippuvaisen läheisenä. Siksi meillä Kantamossa autetaan koko perhettä, ei vain riippuvaista.

Varaa ilmainen puhelinaika"Kuinka saada riippuvainen hoitoon" PDF-opas"Vältä näitä virheitä alkoholistin kanssa" blogikirjoitusTutustu rahapeliriippuvuuteen

Varaa ilmainen puhelinaika

Soitamme sinulle ja voimme keskustella tilanteestasi rauhassa. Puhelu on täysin ilmainen eikä sido sinua mihinkään.