Juttusarjassa käsitellään Kantamon päivystyspuhelimessa kysyttyjä kysymyksiä. Vastaajina ovat Kantamon terapeutit, joilla on omakohtainen toipumiskokemus riippuvuudesta ja tuhansien potilaiden kokemus sen hoidosta. 

Rahapeliriippuvuus on vähemmän tunnettu sairaus kuin alkoholismi. Sitä pidetään usein ihmisen omana virheenä. Lääketiede kuitenkin toteaa peliriippuvuuden aivosairaudeksi, jossa riippuvuus kehittyy psykoaktiivisen aineen sijaan rahapelaamisen aiheuttamaan mielihyvään. 

Ja kokemuksemme mukaan sen seuraukset ovat usein kohtalokkaat; joka kolmas peliriippuvaisen kuolema on itsemurha. 

Onneksi rahapeliriippuvuuteen on olemassa toimivaa hoitoa. Usein se kuitenkin vaatii apua läheisiltä.

Milloin kyseessä on riippuvuus?

Kaikki rahapelaaminen ei tietenkään ole ongelmallista. Peliriippuvuudesta kärsii THL:n mukaan 1,4 % suomalaisista. Siihen kuitenkin mahtuu kymmeniä tuhansia ihmisiä. Heistä moni velkaantuu vuosiksi eteen päin, rikkoo välinsä läheisiinsä ja jopa syyllistyy rikoksiin pelaamisen vuoksi. 

Suomessa käytetyn Maailman terveysjärjestö WHO:n ICD-11-tautiluokituksessa rahapeliriippuvuus on samassa luokassa päihderiippuvuuden kanssa. Kyseessä on siis aivosairaus, jossa riippuvuus kehittyy rahapelaamisen aiheuttamaan mielihyvään.

Samaisen tautiluokituksen kriteerejä peliriippuvuudelle ovat: Voimakas tarve tai pakonomainen halu pelata. Kyky hallita pelaamisen aloittamista, kestoa, määrää tai lopettamista on heikentynyt. Vieroitusoireita pelaamisen päättyessä. Tarve pelata suuremmilla rahasummilla saavuttaakseen haluamansa jännityksen. Pelaaminen jatkuu huolimatta sen aiheuttamista kiistattomista haitoista, joista käyttäjä on tietoinen tai joista hänen voidaan olettaa olevan tietoinen.

Maallikon on vaikea tehdä tarkkoja diagnooseja, mutta tämä nyrkkisääntö on ehkä tärkein apu ongelman tunnistamisessa: Tavalliselle ihmiselle pelaamisesta ei synny ongelmia. Rahapelaamisen on tarkoitus olla harmitonta viihdettä.

Jos läheiset jatkuvasti huomauttavat asiasta, ihmiselle ei tulisi olla ongelma olla pelaamatta. Pelaamisen aiheuttamat rahahuolet on myös merkki siitä, että ihminen ei pysty kontrolloimaan pelaamistaan. Silloin ollaan kaukana normaalista viihdepelaamisesta.

Erityisen ongelmallista peliriippuvuudessa on, että ihminen voi pelata lyhyessäkin ajassa valtavia rahasummia. Pikavippien avulla ihminen voi myös velkaantua raskaasti lyhyessä ajassa loppuelämäkseen. Silloin voi tuntua, että asiassa ei ole ulospääsyä. Kuitenkin, kun riippuvuus saadaan hoitoon, vaikeistakin tilanteista on mahdollista selvitä.

Kieltomekanismi ja ryhtiliikkeet hämäävät läheistä

Läheisen, joka pyrkii auttamaan, kannattaa tunnistaa seuraavat lainalaisuudet. 

Ensiksi, riippuvainen hyvin harvoin tunnistaa sairauttaan. Sääntö on, että hän pyrkii kieltämään asian. Usein peliriippuvaiset ovatkin hyvin taitavia selittämään, miksi pelaaminen ei ole ongelma ja miten pian ollaan taas voitolla. Pointti ei ole kuitenkaan voittojen saldo, vaan se, jos pelaamisesta on tullut viihdykkeen sijasta pakonomaista ja negatiivinen ilmiö ihmisen ja läheisten elämään.

Toiseksi, kun läheinen pyrkii puuttumaan pelaamiseen, riippuvainen voi hämätä ryhtiliikkeellä tai tsemppikaudella. Todistaakseen, että ongelmaa ei ole, riippuvainen pidättäytyy pelaamisesta joksikin aikaa. Joskus kuukaudeksi, joskus jopa vuodeksi. Lopulta pelaaminen aina jatkuu ja tahti jatkuu siitä mihin se oli jäänyt ja kaikki on vaarassa.

Usein riippuvainen on ottanut lyhyessä ajassa paljon pikavippejä ja joutuu pyytämään läheistään takaamaan lainan, jolla ne maksetaan pois. Läheinen antaa takauksen sillä ehdolla, että pelaaminen loppuu. Jonkun ajan päästä riippuvainen kuitenkin retkahtaa pelaamiseen, sillä riippuvuutta ei koskaan hoidettu. Sen jälkeen hän on paitsi velkavankeudessa, myös menettänyt suhteensa läheisiinsä.

Mitä voi tehdä?

Peliriippuvuuteen on saatavilla toimivaa hoitoa. Kyseessä on riippuvuussairaus ja maailmalla sitä hoidetaan yleisimmin 12 askeleen hoitomenetelmällä, joka Suomessa tunnetaan myös Minnesota-hoitona. Siinä ihminen viettää 28 päivää hoitokeskuksessa ja sen jälkeen osallistuu 11 kuukauden ajan vertaistukiryhmään kerran viikossa. Pitkä hoito on tarpeen, jotta ihminen oppii kohtaamaan elämän arjen, ilot ja surut ilman, että kaipaa pelaamista.

Riippuvaisen saamisessa hoitoon pätevät normaalit interventio-ohjeet. Saat ne mm. soittamalla Kantamon päivyspuhelimeen. 

Mikäli yrityksistä huolimatta riippuvainen ei suostu hoitamaan sairauttaan, tulee läheisen keskittyä suojaamaan itsensä peliriippuvuuden tuhoilta. 

Parhaimman avun omaan tai läheisesi tilanteesen saat soittamalla ilmaiseen päivystysnumeroomme. Soittaa voi nimettömästi ja luottamuksellisesti, joka päivä iltaan asti, numeroon 09 3611 9880.

Lue lisää peliriippuvuuden hoidosta