Juttusarjassa käsitellään Kantamon päivystyspuhelimessa kysyttyjä kysymyksiä. Vastaajina ovat Kantamon päihde- ja läheisterapeutit, joilla on omakohtainen toipumiskokemus riippuvuudesta ja tuhansien potilaiden kokemus sen hoidosta.

Tekstissä puhutaan alkoholismista, mutta se pätee myös huume- ja lääkeriippuvuuteen.

Kesälomien loppuessa tuhansissa suomalaisissa kodeissa mietitään ahdistavaa kysymystä: onko läheiseni alkoholisti? Usein kesäloma on herättänyt pohtimaan asiaa.

Onko kyse vain normaalista rentoutumisesta, työpaineiden purkautumisesta tai yksittäisestä ylilyönnistä? Vai onko läheisellä sairaus nimeltä alkoholismi? Mistä sen voi tietää?

Aluksi iso kuva: Suomessa arvioidaan olevan yli 200 000 alkoholistia ihan tavallisia työssäkäyviä perheenisiä ja -äitejä. Heistä noin yksi prosentti lähtee hoitoon. Toisin sanoen läheisen juomisen murehtiminen ei ole harvinaista. Mutta useimmiten asiaa ei haluta kohdata ja rimpuilu jatkuu. Se onkin hyvin inhimillistä ja ymmärrettävää, mutta pitkittää kaikkien kärsimystä.

Miksi kesäloma on alkoholistin läheiselle piinaa?

Kesälomien jälkeen Suomessa hakeudutaan muita aikoja ahkerammin päihdehoitoon, sillä pinnan alla pysyneet ongelmat ovat lomalla nousseet esiin. Toinen aika on vuoden vaihteessa, pitkien joulupyhien jälkeen.

Syynä on, että muutokset ovat alkoholistille haastavia. Alkoholisti on tottunut johonkin peruskuvioon, jossa elämä näennäisesti nippa nappa ”toimii” ja juominen pysyy ”kurissa”. Tässä kuviossa alkoholisti ikään kuin hoitaa hommansa ja ansaitsee alkoholinsa.  Alkoholisti ei vain huomaa, että oma elämänlaatu on kurjaa ja läheiset kärsivät jatkuvasti. 

Kun tähän status quoon tulee muutos, juominen alkaakin aiheuttaa enemmän ongelmia. Kesäloma on tällainen muutos. Ongelmien ilmetessä käytetään perustelua, että nyt on loma, ei saisi nipottaa.

Läheisen osalta tilannetta voi pahentaa se, että loman toivottiin toimivan päinvastoin: kun työstressi hellittää, saadaan yhteistä laatuaikaa ja on kivaa tekemistä, läheinen ei ”tarvitsisi” alkoholia niin paljon. Ajatus ei vain toimi alkoholistille, jonka aivot huutavat päihdettä olosuhteista riippumatta.

Lue lisää alkoholismista

Millainen on alkoholistin kesäloma?

Vaikka alkoholisti itsekin olisi ajatellut lomalla syövänsä hyvin ja nauttivansa elämästä ja perheen seurasta, riippuvuus vie aina voiton.

Kun loma etenee, juominen häiritsee tai aiheuttaa riitoja enenevässä määrin. Toinen juo enemmän kuin piti, peruu sovittuja juttuja krapulan takia eikä ole läsnä. Hyväntuulisuuskin osuu aina nousuhumalaan. Automatkat krapulaisen tai kuivahumalaisen kuskin kanssa ovat piinaavan kireitä ja tietysti vaarallisia.

Monella alkoholistilla juominen muuttaa persoonaa, mikä häiritsee ja voi johtaa myös aggressiiviseen käytökseen. Se on aina äärimmäisen vakavaa, mutta on hyvä ymmärtää, ettei ihmisen tarvitse olla aggressiivinen voidakseen olla riippuvainen. 

Tuurijuopoksi kutsutaan sellaista alkoholistia, joka voi olla pitkiäkin aikoja juomatta, mutta jolla juodessaan persoona muuttuu ja tapahtuu vakavia ylilyöntejä. Usein heillä juominen menee ”pitkäksi” eli jatkuu pidempään, esim. useamman päivän, kuin oli tarkoitus. 

Loman lopulla läheinen ja alkoholisti ihmetelevät, mihin se loma oikein meni, olo kun on kaikkea muuta kuin latautunut eikä ollut kivaa. No, ensi vuonna tehdään eri lailla. 

Tällöin voi olla järkevää miettiä, miten lomat ovat sujuneet aiempina vuosina? Jos isossa kuvassa sama on toistunut, on turha olettaa muutosta ilman, että jotain fundamentaalia muutetaan. Toisin kuin toivoisi, apu ei löydy työpaikan vaihdosta, uudesta urheiluharrastuksesta tai masennuksen hoidosta (alkoholi on voimakas depressantti). Vaan päihdehoidosta. 

Hyvä uutinen on, että päihderiippuvuus on yleinen sairaus, joka ei johdu ihmisen ominaisuuksista, ja siihen on toimiva hoito.

Nipottaako läheinen liikaa? 

Alkoholistit harvoin ajattelevat, että he juovat liikaa. Syy on joko läheisen tai olosuhteiden. Joko läheinen on liian tiukka alkoholin suhteen. Tai läheinen ei ymmärrä, että johtuen milloin mistäkin nyt on normaalia juoda. Esim. koska on loma, viikonloppu, stressiä tai masennusta. 

On hyvä sisäistää, että alkoholismi on primäärisairaus, eli se ei johdu toisesta sairaudesta, kuten masennuksesta. Usein hoidossa huomataankin, että masentuneisuus johtui juomisesta eikä toisin päin.

Lisäksi alkoholistilla tuppaa aina olemaan vakava mittakaavaharha. Hetkittäisillä olosuhteilla, kuten lomilla ja stressillä, perustellaan alkoholinkäyttöä, joka on jo pitkään ollut epänormaalia ja aiheuttanut ongelmia.

Kokemuksen mukaan, kun alkoholisti tulee hoitoon, kotona on ollut kärsitty jo vuosikaudet. Silti vielä hoidon alussa alkoholistit voivat olla sitä mieltä, että läheiset valittavat liian helposti.

Hoidon edetessä ja ymmärryksen lisääntyessä he kuitenkin nopeasti havahtuvat asioiden todelliseen laitaan: ongelma on riippuvuussairaus, ei läheinen. Silloin läheiselle ollaan kiitollisia avusta. Se ei välttämättä pelasta avioliittoa, mutta onnistuessaan se pelastaa hengen ja tuo takaisin elämän ilon. 

Parhaimman avun omaan tai läheisesi tilanteesen saat soittamalla ilmaiseen päivystysnumeroomme. Soittaa voi nimettömästi ja luottamuksellisesti, joka päivä iltaan asti, numeroon 09 3611 9880.

Takaisin

Kenen riippuvuudesta olet huolestunut?

OmastaLäheiseni

Apua omaan riippuvuuteen

Kantamo tarjoaa vertaistuellista Minnesota-hoitoa alkoholisteille, muille päihderiippuvaisille sekä peliriippuvaisille. Hoidon päätarkoituksena on saada riippuvainen ymmärtämään oma sairautensa ja sen kielteiset seuraukset. Tämän myötä syntyy aito halu elää päihteetöntä elämää.

Varaa ilmainen puhelinaikaTutustu Minnesota-malliseen hoitoommeTutustu rahapeliriippuvuuteenTee alkoholiriippuvuustestiTee peliriippuvuustesti

Apua läheisen päihde- tai peliriippuvuuteen

Päihderiippuvuus tai peliriippuvuus ovat koko perheen sairauksia. Ne vaikuttavat voimakkaasti sinuun riippuvaisen läheisenä. Siksi meillä Kantamossa autetaan koko perhettä, ei vain riippuvaista.

Varaa ilmainen puhelinaika"Kuinka saada riippuvainen hoitoon" PDF-opas"Vältä näitä virheitä alkoholistin kanssa" blogikirjoitusTutustu rahapeliriippuvuuteen

Varaa ilmainen puhelinaika

Soitamme sinulle ja voimme keskustella tilanteestasi rauhassa. Puhelu on täysin ilmainen eikä sido sinua mihinkään.