Juttusarjassa käydään läpi Kantamon päivystyspuhelimessa yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä. Puheluita tulee päivittäin, pääosin riippuvaisten läheisiltä. Vastaajina ovat Kantamon päihde- ja läheisterapeutit, joilla on omakohtainen toipumiskokemus riippuvuudesta ja tuhansien potilaiden kokemus sen tehokkaasta hoidosta.

Tekstissä puhutaan alkoholismista, mutta se koskee myös muita päihderiippuvuuksia, kuten huume- ja lääkeriippuvuutta. 

Vastaaja: Päihde- ja läheisterapeutti Carita Virta

Tätä kysymystä eivät läheiset juurikaan kysy. Heillä päällimäinen kysymys on, voiko hoitoon tulla heti. Kun läheinen alkaa etsiä apua vaikkapa aviomiehen alkoholikäyttöön, on kotona kärsitty jo vuosia. Usein ongelmaa ratkotaan ensin väärästä paikasta: nalkutetaan, huudetaan, itketään; tai ymmärretään, autetaan, mukaudutaan. Liian harva tietää, että alkoholismi on WHO:n tautiluokituksen mukainen sairaus – ja että se voidaan hoitaa.

Mitä on Alkoholismi?

Moni alkoholisti kuitenkin miettii ja yrittää optimoida, milloin olisi juuri se paras tai vähiten huono aika lähteä hoitoon hoitamaan alkoholiongelmaa. Mielessä on jonkin aikaa kytenyt, että jotain pitäisi tehdä.

Oikea vastaus on: tänään on aina paras aika lähteä hoitoon. Kantamon potilaat katuvat hoitoontuloon liittyen yleensä vain yhtä asiaa: ”Miksen lähtenyt aiemmin?”

Jos kuitenkin miettii raadollisesti vain käytännön asioita, on kesäloma loistava aika hoitaa alkoholiongelmaa:

  • Toisin kuin alkoholisti ajattelee, kesäloma poikkeuksetta vain kärjistää juomista.
  • Kun loma on kulunut, pitäisi palata töihin. Juotu loma näkyy tai putki ei välttämättä katkeakaan, ja seuraukset voivat olla kovat. 
  • Kesälomaa voisi käyttää hoitojaksoon päihdehoitokeskuksessa ja palata töihin uutena miehenä tai naisena. Työnantajakin on tyytyväisempi.
  • Monessa työpaikassa kesä voi olla hiljaisempaa aikaa. Hoitolaitoksesta saa hoitaa välttämättömät kontaktit ulkomaailmaan.
  • Kesällä läheiset voisivat saada henkistä lomaa kun tietävät, että läheinen on turvassa ja hoitaa alkoholismiaan. 
  • Kantamon laitoshoitojakso kestää n. 28 vuorokautta, sen ajaksi saa sairaslomaa ja vähintään Kelan sairauspäivärahaa.
  • Hoitomaksu tulee nopeasti halvemmaksi kuin vuosia jatkuva päihdekierre. Maksun voi suorittaa n. 150 euron osamaksuerissä.

Tärkein neuvo alkoholistille: Loma ei ratkaise tai helpota alkoholismiasi. Kun riippuvuus on puhjennut, juomiseen ei enää merkittävästi vaikuta tekijät, kuten stressin tai vapaa-ajan määrä, laatuajan määrä perheen kanssa tai onko kivaa tekemistä, tai hyvä vai huono päivä.

Tärkein neuvo läheiselle: Loma ei ratkaise tai helpota läheisesi alkoholismia. Vain hoito auttaa. Hoitoon voi tulla milloin vain. Haluatko, että se tapahtuu ennemmin vai myöhemmin? Sen jälkeen kun loma on pilattu ja pelätty, vai sitä ennen?

Vastaus on yksinkertaistettu. Laadukkaimman vastauksen juuri omaan tilanteeseesi saat soittamalla ilmaiseen päivystysnumeroomme. Soittaa voi nimettömästi ja luottamuksellisesti, aamusta iltaan joka päivä, 09 3611 9880.

Milloin on syytä lähteä hoitolaitokseen?