Juttusarjassa käydään läpi Kantamon päivystyspuhelimessa yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä. Puheluita tulee päivittäi useita, pääosin riippuvaisten läheisiltä. Vastaajina ovat Kantamon päihde- ja läheisterapeutit, joilla on omakohtainen kokemus riippuvuudesta ja tuhansien potilaiden kokemus sen tehokkaasta hoidosta.

Tekstissä puhutaan alkoholismista, mutta koskee myös muita päihderiippuvuuksia, kuten huume- ja lääkeriippuvuutta.

Onko riippuvuus puhjennut?

Ensimmäinen kysymys kuuluu, onko ihmisellä mahdollisesti puhjennut riippuuvuus alkoholiin tai muuhun päihteeseen. Voimme puhelimessa auttaa sen tunnistamisessa. Joitakin tunnusmerkkejä:

  • Juomisesta on tullut arka puheenaihe
  • Juominen on pakonomaista
  • Juominen on muodostunut elämän keskipisteeksi
  • Läheinen huomauttaa juomisesta ja juominen jatkuu siitä huolimatta (kiistaton haitta)
  • Vastuuntunnottomuus, juomisen seurauksena ei pidetä sovituista asioista kiinni
  • Samat töpit toistuvat, aina kun korkki aukeaa
Lue Minnesota-hoidosta

Jos riippuvuus on puhjennut, se on sairaus joka pitää hoitaa. Omin voimin siitä ei valitettavasti pääse. Jokainen potilas on sitä yrittänyt. Usein ihminen on ehtinyt menettää perheensä tai työpaikkansa ja ystävänsä, ennen kuin myöntää, että tarvitsee apua. Kyse ei ole itsekurista, alkoholismiin voi sairastua kuka tahansa ikään, lompakkoon tai menestykseen katsomatta. Etenkin läheisen on hyvä muistaa, että alkoholismi on sairaus, joka ei poistu yhteisellä sopimuksella tai päätöksellä. 

Minkälainen hoito sopii?

Seuraavaksi pitää miettiä, mikä hoito ihmiselle sopii? Sairauden kroonisen luonteen johdosta useimmat ihmiset eivät pääse eroon riippuvuudesta muuten kuin irtaantumalla hetkeksi omasta arkiympäristöstään erilliseen hoitolaitokseen. Esim. Kantamossa käytetty Minnesota-mallinen hoitomuoto on maailman yleisimmin käytetty ja erittäin tuloksellinen hoitomuoto. Siinä ihminen on ensin neljä viikkoa hoitolaitoksessa, jonka jälkeen käydään kerran viikossa ryhmässä lähellä omaa asuinpaikkaa.

Alkoholisti pelkää hoitoa, sillä ennen hoitoa ajatus elämästä ilman päihdettä tuntuu kammottavalta. Ihmiset keksivät taitavia perusteluita, sille miksi juuri nyt ei ole hyvä hetki lähteä hoitoon. Kukaan ei kuitenkaan hoidon jälkeen kadu hoitoon lähtöä. Kadutaan vain, ettei hoitoon lähdetty aiemmin. Esim. työt ja raha-asiat hoituvat kokonaisuutena ratkaisevasti paremmin, kun riippuvuus ja sen tuoma ahdistus saadaan hoitoon. Kantamon hoitojaksolle (4vkoa) saa lääkärin sairaslomatodistuksen ja hoidon aikana voi hoitaa kaikkein välttämättömimmät siviiliasiat.

Vastaus on yksinkertaistettu. Laadukkaimman vastauksen omaan tilanteeseen saa soittamalla. Soittaa voi nimettömästi ja luottamuksellisesti, aamusta iltaan joka päivä, 09 3611 9880.

Mitä on Alkoholismi?
Takaisin

Kenen riippuvuudesta olet huolestunut?

OmastaLäheiseni

Apua omaan riippuvuuteen

Kantamo tarjoaa vertaistuellista Minnesota-hoitoa alkoholisteille, muille päihderiippuvaisille sekä peliriippuvaisille. Hoidon päätarkoituksena on saada riippuvainen ymmärtämään oma sairautensa ja sen kielteiset seuraukset. Tämän myötä syntyy aito halu elää päihteetöntä elämää.

Varaa ilmainen puhelinaikaTutustu Minnesota-malliseen hoitoommeTutustu rahapeliriippuvuuteenTee alkoholiriippuvuustestiTee peliriippuvuustesti

Apua läheisen päihde- tai peliriippuvuuteen

Päihderiippuvuus tai peliriippuvuus ovat koko perheen sairauksia. Ne vaikuttavat voimakkaasti sinuun riippuvaisen läheisenä. Siksi meillä Kantamossa autetaan koko perhettä, ei vain riippuvaista.

Varaa ilmainen puhelinaika"Kuinka saada riippuvainen hoitoon" PDF-opas"Vältä näitä virheitä alkoholistin kanssa" blogikirjoitusTutustu rahapeliriippuvuuteen

Varaa ilmainen puhelinaika

Soitamme sinulle ja voimme keskustella tilanteestasi rauhassa. Puhelu on täysin ilmainen eikä sido sinua mihinkään.