Juttusarjassa käydään läpi Kantamon päivystyspuhelimessa yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä. Puheluita tulee päivittäin, pääosin riippuvaisten läheisiltä. Vastaajina ovat Kantamon päihde- ja läheisterapeutit, joilla on omakohtainen toipumiskokemus riippuvuudesta ja tuhansien potilaiden kokemus sen tehokkaasta hoidosta.

Tekstissä puhutaan alkoholismista, mutta se koskee myös muita päihderiippuvuuksia, kuten huume- ja lääkeriippuvuutta.

Vastaaja: Päihdeterapeutti Teuvo Keränen

Heinäkuun puolesta välistä kuukausi eteenpäin tämä on yksi kysytyimmistä kysymyksistä.

Töihin paluu pitkän loman jälkeen ei ole kenestäkään mukavaa. Erityisen ahdistavaa se on kuitenkin niille, joilla juominen on lomalla ikään kuin jäänyt päälle. Tulee kuin huomaamattaan juotua joka päivä, oli erityistä syytä tai ei. Nollakausia ei tule, vaikka olisi luvannut itselleen tai läheiselleen.

Tällöin alkaa mielessä painaa töihin paluuseen liittyvät kysymykset. Miten ensimmäisestä työpäivästä selviää, jos viime aikoina on pitänyt korkata juoma jo lounasaikaan, ettei ala ahdistaa ja hikoiluttaa? Huomaavatko työtoverit töissä pöhöttyneet kasvot ja kädessä tärisevän kahvikupin? Saisiko sairaslomaa jollakin hyvällä verukkeella?

Vai saisiko juomisen katki jollakin helpolla ja nopealla konstilla?

Tilanteeseen on hyviä ja huonoja uutisia. Hyvä uutinen on, että alkoholiriippuvuus ei ole ihmisen oma vika tai syy, eikä kyse ole heikosta itsekurista tai nautintokeskeisestä luonteesta. Kyse on sairaudesta, josta voi toipua ja johon on olemassa toimiva hoito.

Lue Minnesota-hoidosta

Entäs sitten katkaisuhoito (oikealta nimeltään vieroitushoito)? Joku paikka, missä annetaan lääkkeitä huonoon oloon ja valvotaan ettei juo. Paikka josta pääsee parissa päivässä kotiin uutena ihmisenä? Huono uutinen on, että vieroitushoito yksinään ei auta, kun riippuvuussairaus on jo puhjennut.

Usein potilaillamme on jo takanaan lukuisia vieroitushoitojaksoja. Siellä yksi päihde (alkoholi) on vain vaihdettu toiseen (rauhoittavat lääkkeet) ja juomiseen on palattu nopeasti katkon jälkeen. Jossain vaiheessa se on sitten karannut käsistä, niin kuin alkoholisteilla väistämättä käy.

Lisähaasteen vieroitushoitoon tuo se, että useassa kunnassa ensisijainen hoitomoto päihdevastaanotolla on avokatko. Eli lääkkeet annetaan kotiin tai ne käydään ottamassa vastaanotolla, muutoin ollaan kotona ja kaupungilla. Kun esim. kolmen päivän katkojakson lopulla lääkeannos on enää pieni ja henkinen riippuvuus käskee juomaan, tulee helposti ajateltua, että otanpa muutaman oluen, jotta saan unta. Tällöin veressä hitaasti puoliintuvat rauhoittavat lääkkeet vaikuttavat yhdessä alkoholin kanssa voimakkaammin kuin mihin ihminen on tottunut. Sen lisäksi, että tuolloin voi sattua mitä tahansa, se on usein sysäys aiemman puhdasverisen alkoholistin sekakäyttöuralle.

Vuosien kokemuksella voi sanoa, että toimivin ja pitkäikäisin ratkaisu juomaputken lopettamiselle on päihdekuntoutus. 12 askeleen mallin (Suomessa Minnesota-mallin) päihdehoito on maailmalla yleisimmin käytetty hoitomuoto alkoholiriippuvuuteen ja tutkitusti tehokas. (Cochrane Systematic Review 2020) https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD012880.pub2/full

Lyhyesti sanottuna katkolla hoidetaan krapulaa ja meillä hoidetaan, ettei tule seuraavaa krapulaa.

Ei tietenkään tarvitse juoda joka päivä holtittomasti sairastaakseen alkoholismia. Mutta eri tyyppiset alkoholistit onkin jo sitten toinen kysymys.

Vastaus on yksinkertaistettu. Laadukkaimman vastauksen juuri omaan tilanteeseesi saat soittamalla ilmaiseen päivystysnumeroomme. Soittaa voi nimettömästi ja luottamuksellisesti, aamusta iltaan joka päivä, 09 3611 9880.

Mitä on Alkoholismi?
Takaisin

Kenen riippuvuudesta olet huolestunut?

OmastaLäheiseni

Apua omaan riippuvuuteen

Kantamo tarjoaa vertaistuellista Minnesota-hoitoa alkoholisteille, muille päihderiippuvaisille sekä peliriippuvaisille. Hoidon päätarkoituksena on saada riippuvainen ymmärtämään oma sairautensa ja sen kielteiset seuraukset. Tämän myötä syntyy aito halu elää päihteetöntä elämää.

Varaa ilmainen puhelinaikaTutustu Minnesota-malliseen hoitoommeTutustu rahapeliriippuvuuteenTee alkoholiriippuvuustestiTee peliriippuvuustesti

Apua läheisen päihde- tai peliriippuvuuteen

Päihderiippuvuus tai peliriippuvuus ovat koko perheen sairauksia. Ne vaikuttavat voimakkaasti sinuun riippuvaisen läheisenä. Siksi meillä Kantamossa autetaan koko perhettä, ei vain riippuvaista.

Varaa ilmainen puhelinaika"Kuinka saada riippuvainen hoitoon" PDF-opas"Vältä näitä virheitä alkoholistin kanssa" blogikirjoitusTutustu rahapeliriippuvuuteen

Varaa ilmainen puhelinaika

Soitamme sinulle ja voimme keskustella tilanteestasi rauhassa. Puhelu on täysin ilmainen eikä sido sinua mihinkään.