Juttusarjassa käydään läpi Kantamon päivystyspuhelimessa yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä. Puheluita tulee päivittäin, pääosin riippuvaisten läheisiltä. Vastaajina ovat Kantamon päihdeterapeutit, joilla on omakohtainen toipumiskokemus riippuvuudesta ja tuhansien potilaiden kokemus sen tehokkaasta hoidosta.

Tekstissä puhutaan alkoholismista, mutta se koskee myös muita riippuvuuksia, kuten huume- ja lääke- ja peliriippuvuutta. 

Vastaaja: Johtava päihdeterapeutti Mika Muukkonen, Kantamo

On yleinen harhaluulo, että alkoholiongelmaa ei ole, jos töissä ei ole ongelmia. Asia on päinvastoin. Valtaosa alkoholisteista on työelämässä, mutta työ kärsii viimeisenä. Sanotaan, että siinä kohtaa, kun ongelmia tulee työpaikalla, on kotona kärsitty jo kymmenen vuotta.

Yleensä soittaja on läheinen, joka hakee apua puolisolleen, vanhemmalleen tai lapselleen. Soittaja on jo yrittänyt puuttua läheisen juomiseen, mutta seinä on tullut vastaan. Alkoholisti on taitava perustelemaan, miksi mitään vakavaa ongelmaa ei ole:

”Jos käyn normaalisti töissä ilman ongelmia, en voi olla alkoholisti.”

”Alkoholisti on sellainen, joiden pitää saada viinaa tauotta.”

”Käyn töissä, maksan laskut, vien lapsetkin harrastuksiin. Eikö saa illalla ottaa muutamaa?”

Alkoholismiin kuuluu voimakas kieltomekanismi. Se varmistaa, että ihmisen on vaikea nähdä oma tilansa ja uskoo itsekin omat selityksensä siitä, miksi juuri hän ei voi olla alkoholisti. Sitten, kun ollaan saatu potkut töistä, keksitään uusi tekosyy, vaikkapa masennus tai onneton avioliitto. Sitten syödään mielialalääkkeitä tai otetaan avioero. Mutta juomista ei lopeteta. 

Oikea tieto auttaa läheistä tunnistamaan ongelman (katso myös päihdeterapeutti Mika Muukkosen videot siitä, miten hän käyttäytyi juovana alkoholistina: https://kantamo.fi/alkoholisminkasvot/ )

Alkoholismi on sairaus, johon löytyy omat diagnostiset kriteerinsä. Töissä käyminen ei liity niihin mitenkään: 

- Voimakas tarve tai pakonomainen halu ottaa päihdettä

-  Kyky hallita päihteen käytön aloittamista, määrää tai lopettamista on heikentynyt

- Vieroitusoireita päihteen käytön päättyessä tai vähentyessä

- Sietokyky kasvaa 

- Käyttö jatkuu huolimatta sen aiheuttamista kiistattomista haitoista, joista käyttäjän voidaan olettaa olevan tietoinen

(ICD-10 tautiluokitus)

Lue lisää alkoholismista

Päinvastoin, Suomessa arvioidaan olevan 225 000 alkoholistia ja heistä valtaosa on työelämässä. He ovat siis ihmisiä, joilla on puhjennut riippuvuus alkoholiin. Toisaalta he voivat käydä töissä päällisin päin siinä missä muutkin. Toisaalta, he harvoin voivat lopettaa juomista ilman ammattiapua. He ovat siis kaukana riski- tai suurkuluttajista. 

Alkoholistille on tärkeää näyttää muille, ettei ongelmaa juomisen kanssa ole. Puhutaan ns. kulissien ylläpitämisestä. Työ on suomalaiselle äärimmäisen tärkeä kulissi ja suojakeino. Siksi työ on yleensä viimeinen asia, joka kärsii. Sanotaan, että siinä kohtaa kun ongelmia tulee työpaikalla, on kotona kärsitty jo kymmenen vuotta.

Usein alkoholisti onkin äärimmäisen tunnollinen työntekijä. Tehottomia työjaksoja voidaan paikata työpuuskilla. Työn teosta onkin hyvä aina palkita itsensä alkoholilla. Eikä läheinenkään pääse haukkumaan alkoholistiksi. Usein alkoholistilla on hoitoon tullessaan jo työterveyden havainto työuupumuksesta eli burnoutista tai työnarkomaniasta. Alkoholismin edetessä tulee diagnoosi masennuksesta tai esim. uniongelmista. Vastausta haetaan kaikesta paitsi alkoholismista. 

Usein myös läheiset ja työpaikka toivovat, että selitys olisi jossain muussa kuin alkoholismissa ja omalta osaltaan osallistuvat juomisen mahdollistamiseen. Alkoholiriippuvuus on kuitenkin sairaus siinä missä muutkin, ja siitä voi toipua. 

Tutustu Minnesota-malliseen hoitoomme

Vastaus on yksinkertaistettu. Laadukkaimman vastauksen juuri omaan tilanteeseesi saat soittamalla ilmaiseen päivystysnumeroomme. Soittaa voi nimettömästi ja luottamuksellisesti, aamusta iltaan joka päivä, 09 3611 9880.

Takaisin

Kenen riippuvuudesta olet huolestunut?

OmastaLäheiseni

Apua omaan riippuvuuteen

Kantamo tarjoaa vertaistuellista Minnesota-hoitoa alkoholisteille, muille päihderiippuvaisille sekä peliriippuvaisille. Hoidon päätarkoituksena on saada riippuvainen ymmärtämään oma sairautensa ja sen kielteiset seuraukset. Tämän myötä syntyy aito halu elää päihteetöntä elämää.

Varaa ilmainen puhelinaikaTutustu Minnesota-malliseen hoitoommeTutustu rahapeliriippuvuuteenTee alkoholiriippuvuustestiTee peliriippuvuustesti

Apua läheisen päihde- tai peliriippuvuuteen

Päihderiippuvuus tai peliriippuvuus ovat koko perheen sairauksia. Ne vaikuttavat voimakkaasti sinuun riippuvaisen läheisenä. Siksi meillä Kantamossa autetaan koko perhettä, ei vain riippuvaista.

Varaa ilmainen puhelinaika"Kuinka saada riippuvainen hoitoon" PDF-opas"Vältä näitä virheitä alkoholistin kanssa" blogikirjoitusTutustu rahapeliriippuvuuteen

Varaa ilmainen puhelinaika

Soitamme sinulle ja voimme keskustella tilanteestasi rauhassa. Puhelu on täysin ilmainen eikä sido sinua mihinkään.